Altmetric
Recopila diverses dades sobre l’ús d’un document de recerca a la web i les resumeix en un únic indicador anomenat Altmetric Attention Score.
Ofereix eines gratuïtes que proporcionen totes les dades esmentades.
PlumX Metrics
Facilita informació sobre l’activitat en línia al voltant d’articles, capítols de llibres, actes de congressos i altres resultats de la recerca. Ofereix cinc mètriques diferents.
Les convocatòries actuals per a l'acreditació i l'avaluació de la recerca, alineades amb els principis de la Ciència Oberta establerts a la Declaració de San Francisco sobre l'Avaluació de la Recerca (DORA) i la Coalició Internacional per a l'Avanç de l'Avaluació de la Recerca (CoARA), es focalitzen en aspectes que fins ara s'han ignorat i que no es poden mesurar adequadament amb els indicadors bibliomètrics tradicionals. A més d'avaluar l'impacte científic, aquestes iniciatives destaquen la importància de valorar l'impacte social de la recerca i l'adopció de pràctiques de Ciència Oberta.
Una de les formes de demostrar l'impacte social de la recerca és a través de l'ús de les bibliometries alternatives.
Els recursos de la UAB que recullen la producció científica disposen de diverses estadístiques, tant mètriques tradicionals com alternatives:
Al DDD
Els registres del repositori digital de la UAB ofereixen diverses estadístiques:
- L'ús dins del repositori (visites i descàrregues).
- Les cites rebudes segons Scopus, Web of Science i Google Scholar, així com l'Altmetric Attention Score. Si passem el ratolí per sobre d’aquesta última dada, se'ns mostrarà més informació i podrem enllaçar amb la base de dades d'Altmetric per veure tots els detalls relatius al document. Exemple.
Al Portal de la Recerca de la UAB i EGRETA
A EGRETA (Entorn per a la Gestió de la Recerca i la Transferència), es poden consultar les mètriques corresponents a Scopus, PlumX i Web of Science per a cada document. Per veure-les, només cal accedir al registre del document i anar a l’apartat “Mètrica” situat a la columna esquerra de la finestra, just a sota de “Metadades”.
Al Portal de la Recerca trobarem aquesta mateixa informació (Scopus i PlumX) i també dades d’Altmetric. Al fer clic sobre les representacions gràfiques dels agregadors de mètriques alternatives, arribarem a la informació detallada. La xifra de citacions segons Scopus també és un enllaç que permet accedir als documents que han citat el nostre.
Existeixen diverses fonts que es poden utilitzar per demostrar l'impacte de la recerca: bases de dades de premsa, com Factiva o My News, per saber si els mitjans de comunicació han cobert la investigació; WorldCat per verificar si un llibre es troba disponible a biblioteques de tot el món; Overton per consultar cites en documents de polítiques públiques (policy documents)...
Podeu consultar més informació sobre fonts per obtenir indicadors a l'apartat Fonts del web Suport a l'Acreditació i Avaluació de la Recerca.