Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Suport a l'Acreditació i Avaluació de la Recerca (SAAR)

Impacte social

L’impacte social de la recerca són tots aquells canvis, millores o beneficis a la societat o a la ciutadania propiciats per l’activitat científica. És el resultat de connectar la recerca acadèmica amb els reptes locals o globals de la societat deixant-hi empremta o transformant-la.    

Es tracta d’ampliar la mirada i anar més enllà de la publicació i divulgació dels resultats de la recerca, i incorporar accions per a l’adopció dels resultats i la seva implementació al món no acadèmic, fins arribar a l’impacte. 

Es pot produir i avaluar tenint en compte diferents horitzons temporals i a diferents escales (per exemple, a nivell granular d'individus fins a tota la societat, o des d’una escala local a internacional), i a través de múltiples àmbits (inclosos els socials, econòmics, ambientals, de salut, benestar i culturals).

Cal tenir en compte que el ventall d’objectius potencials de l’impacte inclou des de la comprensió, la consciència, el canvi d'actitud o canvi de comportament per part dels actors fins a influir en la presa de decisions, canvis en polítiques públiques i desenvolupament de capacitats.  

La tendència actual és donar visibilitat a l’impacte social de la recerca, que es comptabilitzi com a part integral de l’activitat científica, adquirint rellevància  en l’avaluació i finançament de la recerca i en el prestigi de les organitzacions dedicades a la investigació. Es tracta d’una tendència global que es trasllada al nostre context a través del següent marc legal i recomanacions.

Treballar en l’impacte social de la recerca implica un compromís per desenvolupar interaccions de qualitat amb els actors necessaris i així generar un canvi al món no acadèmic, per a incrementar la influència i aplicabilitat dels resultats de la recerca a la societat.