Altmetric
Recopila diverses dades sobre l’ús que s’està fent a la web d’un document de recerca i les resumeix en un sol indicador anomenat Altmetric Attention Score.
Ofereix eines gratuïtes que donen totes les dades que hem mencionat.
PlumX Metrics
Facilita informació sobre l’activitat online al voltant d’articles, capítols de llibres, actes de congressos i altres resultats de la recerca. Ens dona cinc mètriques diferents.
Les convocatòries actuals d’acreditacions i d’avaluació de la recerca, en línia amb els principis de la Ciència Oberta recollits a la Declaració de San Francisco i de la Coalició Internacional per a l'Avanç de l'Avaluació de la Recerca (CoARA per les seves sigles en anglès), avaluen aspectes que fins ara no es tenien en compte i que no es poden justificar amb els indicadors bibliomètrics tradicionals: a més de l’impacte científic, es valora l’impacte social de la recerca i l’ús de pràctiques de ciència oberta.
Per això les altmètriques han pres rellevància en els darrers temps, perquè són una via per demostrar l'impacte social de la recerca.
Els recursos de la UAB que recullen la producció científica compten amb diverses estadístiques, tant mètriques tradicionals com altmètriques:
Al DDD
Els registres del repositori de la UAB compten amb diverses estadístiques:
- el seu ús dintre del repositori (visites i descàrregues)
- les cites rebudes segons Scopus, Web of Science i Google Academic, i l’Altmetric Attention Score. Si passem el ratolí per sobre d’aquesta última dada ens mostrarà més informació i ens permetrà enllaçar amb la base de dades d’Almetrics per veure tots els detalls relatius al document. Exemple.
Al Portal de la Recerca de la UAB i EGRETA
A EGRETA (Entorn per a la Gestió de la Recerca i la Transferència), es poden consultar per a cada document les mètriques corresponents a Scopus, PlumX i Web of Science. Per veure-les només cal, un cop en el registre del document, anar a l’apartat “Métrica” situat a la columna esquerra de la finestra, just a sota de “Metadades”.
Al Portal de la Recerca trobarem aquesta mateixa informació (Scopus i PlumX) més la d’Altmetric. Al clicar a sobre de les representacions gràfiques dels agregadors de mètriques alternatives s’arriba a la informació detallada. La xifra de citacions segons Scopus també és un enllaç que permet arribar als documents que han citat el nostre.
Hi ha moltes fonts que es poden utilitzar per demostrar l’impacte de la recerca: bases de dades de premsa (Factiva o My News) per saber si els mitjans de comunicació han parlat de la investigació; WorldCat per saber si un llibre es pot trobar a biblioteques d’arreu del món; Overton per saber les cites en documents sobre polítiques (policy documents)...
Podeu ampliar la informació sobre fonts per obtenir indicadors a l'apartat Fonts del web Suport a l’Acreditació i Avaluació de la Recerca.