La Fundació UAB

El turisme xinès i Barcelona: dues perspectives

Assistents Congrés ICT2019
L’Escola de Turisme i Direcció Hotelera ha acollit del 30 de setembre al 2 d’octubre la Internacional Conference on Tourism and Hospitality between China and Spain – ICT2019, esdeveniment que ha albergat a investigadors sèniors d’arreu i a joves doctorands de l’àmbit del turisme i l’hoteleria a la Xina i Espanya.

03/10/2019

És la segona vegada que el professor Jinbo Jiang, vicedegà de l’Escola d’Economia i Comerç de la South China University of Technology, participa com a ponent a la Conferència Internacional de Turisme i Hoteleria entre la Xina i Espanya (ICT), enguany celebrada a les instal·lacions de l’Escola de Turisme i Direcció Hotelera, i que va comptar amb una sessió inaugural a càrrec de la directora de serveis docents de la Fundació UAB, Montserrat Balagueró, la catedràtica en Geografia de la UAB –i co-organitzadora de l’ICT2019-, Gemma Cànoves, la professora de la UIB i impulsora de la primera edició de la conferència internacional, Yuhua Luo, i el director general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Octavi Bono.


El professor Jinbo Jiang durant la seva ponència a l'ICT2019

L’ICT aplega, des de fa gairebé 10 anys, a investigadors i experts de l’àmbit del turisme i l’hoteleria amb relació a Espanya i el país asiàtic, raó per la qual el professor Jiang considera que és un dels espais més adients “per conèixer les últimes tendències sobre el desenvolupament del turisme per a ambdós països”.

El professor Jinbo Jiang va oferir el primer dia de la conferència una ponència sobre la distribució basada en el temps i l’evolució de la capacitat d’innovació turística en diferents províncies de la Xina. En l’estudi de Jiang, tot i haver-hi alguns períodes d’estancament, es mostrava una mitjana d’un 3% de creixement anual en la capacitat d’innovació de 31 províncies xineses analitzades en els últims 20 anys. Aquest creixement, segons va exposar Jiang, s’ha produït gràcies a factors com l’estabilitat política i els abundants recursos turístics de què disposa el gegant asiàtic.

A la pausa, el professor Jinbo Jiang va destacar la presència de doctorands d’arreu del món en aquesta edició, no només d’Espanya i la Xina, sinó també d’altres països d’Àsia i Europa. El fet que s’hagi celebrat a Barcelona, per a ell, és un valor afegit: “Barcelona és un destí turístic molt popular que hem tingut l’oportunitat de conèixer a través d’un tour. Es tracta d’una ciutat Olímpica i de gran importància cultural”. En aquest sentit, el toc xinès del programa d’activitats per als assistents també va incloure un showcooking de gastronomia xinesa, que es va dur a terme a l’Aula de Demostració de l’Escola.


Assistents al Congrés Internacional durant el showcooking

Presentació del primer doctorant de Turisme de l’Escola

Ruizhe Fang, primer estudiant del Doctorat en Turisme de l’Escola de Turisme i Direcció Hotelera, també va participar en la Conferència Internacional de Turisme i Hoteleria entre la Xina i Espanya.

L’estudiant va exposar la seva línia de recerca sobre les motivacions per viatjar a Barcelona i la percepció que els turistes xinesos tenen de la ciutat com a destinació turística. “He pogut mostrar alguns resultats interessants, com per exemple que els turistes xinesos volen viure una experiència com un local i visitar l’arquitectura per entendre la història i la cultura d’aquí”, explicava.

Per a Ruizhe Fang, aquesta primera conferència ha resultat ser un “pont molt interessant per connectar la Xina amb Espanya i tot el que engloba el turisme, que és una àrea d’estudi molt interdisciplinària. “Ha sigut una bona manera d’escoltar altres veus i generar noves idees a partir d’aquests temes que s’estan tractant en altres universitats i llocs del món”, concloïa.

La pròxima edició d’aquesta conferència internacional se celebrarà a Xangai, coincidint amb el 10è aniversari de la seva creació.


L'estudiant de doctorat de l'Escola, Ruizhe Fang.