La Fundació UAB

Consells per a una alimentació cardiosaludable

Menjar adequat per una alimentació cardiosaludable

En el marc del Programa de Promoció de la Salut al Treball (PST), el consell per mantenir un estil de vida saludable d'aquest mes s'enfoca en la implementació d'una alimentació saludable que ens ajudarà a prevenir malalties cardiovasculars.

26/06/2024

La dieta mediterrània és considerada com la més adequada pel seu alt contingut en fruites, verdures, peix, llegums, fruits secs i oli d’oliva. Aquest últim aliment és determinant, ja que l’oli d’oliva permet canviar greixos “dolents” d’origen animal per greixos “menys dolents” que són d’origen vegetal. El més important d'aquesta dieta és que es tracta d’una alimentació variada, equilibrada i saludable.

La Fundación del Corazón ha elaborat una sèrie de recomanacions per mantenir una dieta saludable, que us detellegem a continuació:

  • Hidrats de carboni: És recomanable consumir fonamentalment sucres d’absorció lenta. Aquests tipus d’hidrats no produeixen pics de glucèmia elevats, per tant són perfectes per a un bon control de la diabetis. Per aquest motiu és recomanable afegir a la nostra dieta arròs, pasta, pa i cereals, preferiblement integrals.
  • Fruites i verdures: Consumir com a mínim 400 g, o 5 porcions de fruita i verdura al dia redueix el risc de desenvolupar malalties no transmissibles i ajuda a garantir una ingesta diària suficient de fibra. Cal evitar prendre més d’un suc al dia i tenir en compte que les verdures precuinades o envasades normalment tenen un alt contingut en sal respecte la verdura fresca.
  • Limitar la sal: El valor límit establert és de 3 g diaris de sal, un valor que per calcular-lo cal tenir en compte la sal afegida que tenen aliments com el pa, salses, formatges, derivats de la carn i, en general, tots els aliments precuinats.
  • Oli d’oliva: Preferiblement verge extra. Per la seva composició és l’únic que resisteix correctament les altes temperatures, per tant és la millor opció per cuinar.
  • Omega 3: Es tracta d’un tipus de greix poliinsaturat que ajuda a mantenir el cor sa i ens protegeix enfront de malalties i accidents cerebrovasculars, ja que redueixen els nivells de triglicèrids. Aquest component el podem trobar en peixos com la cavalla o verat, la tonyina blanca, la truita de riu, les sardines o el salmó.
  • Llegums: Són una font de proteïnes vegetals molt recomanable per al seu consum de forma regular.
  • Omega 6: És un àcid gras que ajuda a les funcions de totes les cèl·lules. Un aliment que pot ajudar-nos a incorporar aquest component a la nostra dieta són els fruits secs, però cal prendre’ls amb mesura i crus.
  • Carn vermella: Cal restringir el seu consum a 1-2 racions al mes. Es poden consumir carns magres: pollastre, gall dindi i conill diverses vegades a la setmana, però cal evitar els embotits pel seu alt contingut en sal.
  • Làctics: L’aportament de calci de la llet i els seus derivats és fonamental per evitar l’osteoporosi, però el seu alt contingut en greix és perjudicial per a la salut cardiovascular. Per aquest motiu és recomanable consumir làctics desnatats.
  • Ous: La recomanació dels especialistes és no superar els 4 ous a la setmana.

 

Totes aquestes recomanacions són genèriques per mantenir una salut cardiovascular òptima, les quals s’han de complimentar amb una vida activa i aquelles especificacions particulars de cada cas personal.

Us deixem una infografia de la Fundación del Corazón on de forma molt visual podreu veure resumides les recomanacions anteriorment esmentades.