La Fundació UAB

Com els Treballs de Fi de Màster poden unir la recerca amb la passió i la curiositat

Presentació del laboratori d'experiències 2022
Joan Pérez Ventayol, director del centre, presenta a Jordi Benach com a ponent.

La Núria Cañellas, el Jordi Benach i l’Anna Nicolau van presentar el 19 de desembre els seus projectes finals del Màster a la 4a edició del Laboratori d’Experiències. En una entrevista, ens expliquen el vincle de la seva recerca arxivística amb temàtiques que són ben diferents entre elles: unes eleccions universitàries, el Museu de Ciències de la Natura de Barcelona i els youtubers.

22/12/2022

El Laboratori d’Experiències és una activitat que organitzen cada d’any Arxivística i Gestió de Documents de la UAB i l’Associació de Professionals de l’Arxivística i Gestió de Documents de Catalunya. En aquesta quarta edició, que va tenir lloc el 19 de desembre a les instal·lacions de l’Edifici Blanc, es van presentar treballs del Màster Oficial en Arxivística i Gestió de Documents amb àmbits de recerca poc habituals.

L’Anna Nicolau Payàs va centrar el seu treball en la creació d’MCN.cat, un directori en línia de fonts de recerca en Ciències Naturals a nivell català. L’objectiu era agrupar en una sola eina les institucions d’aquest camp, i també oferir una guia de fons i col·leccions per a persones investigadores, estudiants o amb interès per aquesta temàtica. “És una eina que també podria servir per crear qualsevol arxiu històric d’aquest tipus”, assenyalava. 

Durant el seu pas com a arxivera al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Nicolau va iniciar una cerca de fons amb el personal de la institució. Actualment hi segueix col·laborant i, amb motiu d’aquest vincle, va pensar que el seu Treball de Fi de Màster fos crear l’eina MCN.cat, a través del programa ATOM. La titulada està pendent de parlar amb la direcció del Museu per veure la viabilitat i possibilitat d’implementació real del projecte.

 

L'alumni Anna Nicolau durant la seva intervenció en el Laboratori d'Experiències
L'alumni Anna Nicolau durant la seva intervenció en el Laboratori d'Experiències.

 

El treball de Jordi Benach Rubió tractava sobre els arxius dels youtubers des d’una perspectiva arxivística, arran d’una proposta del seu tutor, Aniol Maria Vallès. La idea original del titulat era estudiar els fenomen dels “memes”, un projecte “encara més inexplorat”.  Ell tenia curiositat i motivació per fer quelcom diferent al què feia “rutinàriament per sortir de la comoditat i veure coses diferents”, comentava.

Al ser un camp “que no havia treballat pràcticament ningú”, Benach es va centrar en la fonamentació teòrica dels arxius dels youtubers i els productors audiovisuals, i descriure la seva metodologia de treball. La recerca l’havia fet amb els mateixos vídeos de Youtube, on els creadors de contingut explicaven com eren els seus arxius.

 “Youtube és una eina indispensable a les nostres vides i els youtubers exposen el seu arxiu com si fos el gran sistema arxivístic del món, el defintiu”. El treball, doncs, posava rigor científic i analitzava objectivament aquesta gestió, tenint en compte el context d’un creador amateur fins a un altre més professional. 

Fer un TFM d’aquestes característiques també l’havia ajudat a realitzar un exercici de reflexió: “tothom té els seus prejudicis dins el món de l’arxivística i jo intento ampliar mires: ens hem d’atrevir a fer aquestes coses, sinó, tot és molt avorrit”, deia rient. 

Per la seva part, Núria Cañellas, guanyadora del Premi al Millor Treball Final de Màster del passat curs 2021-2022, va exposar la seva recerca guardonada sobre la implantació del vot electrònic durant la pandèmia (del 2020 a 2022), i com va ajudar a accelerar la implementació de l'administració electrònica a les universitats, tot basant-se en el cas pràctic que va viure de prop, a la Universitat de Barcelona, on hi treballa com a Cap de l'Oficina de l'Arxiu Històric i Patrimoni Documental.

Va formar part de la unitat que va crear el procés administratiu vinculat amb la realització de les eleccions virtuals per escollir l'equip de govern de la UB. Per Cañellas va ser un "procés bonic i enriquidor on vam poder aplicar les nostres habilitats, passions i expertesa en el camp de l'Arxivística". L'alumni es mostrava també defensora de l'administració i el vot electrònics, ja que eren molt pràctics i facilitaven la vida a les persones en comoditat i evitant desplaçaments. Reconeixia que aquesta metodologia per celebrar uns comicis "havia vingut per quedar-se". 

La seva investigació premiada es pot consultar ja en el web de Recercat i en breu estarà disponible a la pàgina d'Arxivística i Gestió de Documents de l'Escola FUAB Formació. Sobre aquest reconeixement que va rebre per part del centre i de lAssociació de Professionals de l’Arxivística i Gestió de Documents de Catalunya, es sentia molt “agraïda i contenta” i ja tenia pensat en què dedicaria els 1300€ del premi: “Aquests diners els invertirem en un projecte d’arxiu que tinc en ment a casa (...). Segurament sortirà a la llum aviat, però tindrà a veure amb un conte infantil interessant”.

 

Núria Cañellas, guanyadora del Premi al Millor TFM 2021-22, explicant la seva recerca
Núria Cañellas, guanyadora del Premi al Millor TFM 2021-22, explicant la seva recerca.