Un laboratori de la UAB aplica tecnologia blockchain per millorar la traçabilitat dels vins
La Universitat Autònoma de Barcelona ha posat en marxa un nou laboratori especialitzat a determinar la composició dels vins mitjançant espectrometria. El sistema, desenvolupat en el marc del projecte europeu TRACEWINDU, liderat per la UAB, permet determinar la composició del vi de manera econòmica i afegir una etiqueta intel·ligent única a cada ampolla, amb tecnologia blockchain, que garanteix la seva traçabilitat des de la vinya fins a la taula.

La UAB lidera des de fa quatre anys un consorci internacional que té l’objectiu de millorar la productivitat de les vinyes i garantir la traçabilitat del vi al llarg de tota la cadena de valor, amb un etiquetatge intel·ligent i un registre de dades basat en tecnologia de cadena de blocs descentralitzada o blockchain. El projecte europeu TRACEWINDU, coordinat pel catedràtic del Departament de Química de la UAB Manuel Valiente, desenvolupa un sistema d’etiquetes intel·ligents per traçar la trajectòria de cada ampolla des del productor del vi i amb el registre de tots els intermediaris pels quals passa. Amb aquesta traçabilitat s’espera protegir la indústria vitivinícola d’unes pèrdues de milers de milions d’euros anuals degudes a les falsificacions i al comerç il·legal. D’aquesta manera, els consumidors podran fer les seves compres basant-se en informació completa i fidedigna sobre tot el procés productiu, des de la vinya fins a la taula. Amb l’ús de la intel·ligència artificial en el processament de dades, el projecte contribuirà a augmentar la seguretat alimentària i la confiança entre productors i consumidors del sector.
A partir d’aquest mes de març, el Grup de Tècniques de Separació en Química (GTS) de la UAB, que dirigeix Manuel Valiente, ha instal·lat un nou laboratori amb un espectròmetre adreçat a determinar la composició dels vins, seguint els passos d’un dels socis del projecte, l’empresa francesa ADERA-UT2A. D’aquesta manera, els investigadors correlacionaran també tota la informació obtinguda de l’anàlisi sensorial dels vins per generar un passaport de cada producte, que s’inclourà en l’etiqueta en forma de codi QR. Aquesta etiqueta intel·ligent aportarà tota la informació rellevant del producte al llarg del seu cicle de vida de manera transparent utilitzant la tecnologia blockchain que impedeix qualsevol manipulació fraudulenta.
«Hem desenvolupat una nova metodologia analítica per determinar la composició del vi basada en un procés més econòmic que el que s’empra en l’actualitat. Fins ara feia falta utilitzar espectròmetres de massa d’alta precisió, i alt cost, per a la determinació isotòpica dels elements estronci i plom, la qual cosa limitava l’accés dels petits productors a aquestes anàlisis», explica Manuel Valiente. «La nova metodologia, en canvi, utilitza espectròmetres de massa rutinaris i basa la robustesa de les dades analítiques en la determinació isotòpica de fins a 23 elements, i això fa que el procés sigui més econòmic i discriminant, més robust que les actuals determinacions isotòpiques».
Utilitzant aquesta nova metodologia s’està implementant una base robusta de dades analítiques de mostres de vi d’arreu del món, inicialment d’Europa i de l’Argentina, que serà una de les bases per a l’aplicació de la metodologia blockchain útil tant per al consumidor com per als productors. L’etiqueta intel·ligent no sols informa sobre l’origen i la composició del vi, sinó que també possibilita que el productor pugui conèixer la ubicació del seu producte i, per tant, saber on es consumeix el seu vi, una dada de gran valor per millorar el procés comercial i revisar la producció, així com per estar alerta sobre possibles fraus.
A més, el projecte treballa per millorar la sostenibilitat de la producció vitivinícola mitjançant la introducció d’uns certs bioestimulants vegetals que ajuden les plantes durant episodis de crisis ambientals provocades per activitat fúngica o per estrès hídric, entre altres causes. S’han fet proves d’aplicació de bioestimulants tant a Europa (Plantaže, Montenegro) com a l’Argentina (Institut Nacional de Tecnologia Agropecuària, Mendoza), sense que s’hagi observat cap alteració de les propietats organolèptiques del vi i amb un augment significatiu en la producció de raïm en el cas europeu.
El projecte TRACEWINDU (referència GA101007979) és finançat per la Unió Europea a través de les accions Marie Skłodowska-Curie del programa Horitzó 2020. El projecte, coordinat per la UAB, inclou una associació de deu institucions o empreses de més de sis països: la Fundació Parc Tecnològic del Vi (Espanya), INNOLABS SRL (Itàlia), la Universitat de Pisa (Itàlia), la Universitat de Pau i dels Països de l’Ador (França), DNET LABS Doo Novi Sad (Sèrbia), la Universitat Donja Gorica (Montenegro), 13 Jul Plantaze ad Podgorica (Montenegro), ADERA SAS-UT2A (França), l’Institut Nacional de Tecnologia Industrial (Argentina) i l’Institut Nacional de Tecnologia Agropecuària (Argentina).
Més informació:
Article publicat a Horizon Magazine, la revista de recerca i innovació de la UE
https://projects.research-and-innovation.ec.europa.eu/en/horizon-magazine/bottling-trust-researchers-are-using-chemistry-and-blockchain-discourage-wine-fraud
Pàgina web del projecte a CORDIS
https://cordis.europa.eu/project/id/101007979