Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Turisme de la UAB participa en la creació del Codi del valor del talent turístic

09 oct. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El Codi assumeix set compromisos per vincular el desenvolupament i creixement del sector amb el reconeixement de la formació i del talent de les persones que treballen en l'àmbit turístic. Les persones són el principal actiu d'aquesta activitat.

Conferència Espanyola de Deganes i Degans de Turisme

La Conferència Espanyola de Deganes i Degans de Turisme de tot l'Estat, a la seva darrera assemblea general, va aprovar un Codi del Valor del Talent Turístic, en el marc del creixent reconeixement de la importància del turisme com a motor econòmic i social.

El talent resideix en les persones que s'han format en l'àmbit del turisme, que desenvolupen la seva activitat professional al sector i que treballen en diferents àrees de les empreses i organitzacions turístiques. Els degans i deganes consideren que el desenvolupament del sector està relacionat amb el talent de les persones, atès que el turisme és una activitat de persones amb persones, on les relacions multidireccionals són el factor que aporta valor.

El Codi estableix set compromisos amb el desenvolupament del talent al sector turístic:

  • El creixement de l'activitat turística no pot passar per davant de les persones dipositàries del talent turístic.
  • S'ha de diferenciar, en alguns casos, els professionals del sector turístic i els de l'hostaleria, atès que, tot i convergir en la cadena de valor turístic, la seva formació i el seu desenvolupament professional necessiten espais diferenciats.
  • Els gestors del talent han de propiciar entorns professionals amigables i concordants amb la formació obtinguda.
  • El desenvolupament de l'activitat turística ha de reconèixer la gestió del talent com a base del seu valor i de la seva sostenibilitat.
  • El sector turístic i la societat en general han d'apostar també pel talent i per la formació en aquest àmbit.
  • Cal col·laboració entre els centres de formació i el conjunt d'empreses, organitzacions i institucions turístiques per promocionar el talent i la carrera professional de qualitat.
  • Cal que el sector turístic i altres relacionats, així com els mitjans de comunicació, reconeguin el valor del grau en Turisme perquè són els estudis universitaris que faciliten les competències específiques i imprescindibles per a la carrera professional al sector.

La formació del professional de turisme

La Conferència, que aplega totes les universitats que desenvolupen estudis de grau i màster sobre turisme a tot el territori nacional, està treballant en diversos aspectes per incrementar el reconeixement del sector turístic, dels seus professionals i de la formació universitària d'àmbit turístic. A més del Codi, els degans i deganes volen plantejar una proposta de perfils professionals d'àmbit turístic per tal de dissenyar un sistema formatiu coherent a nivell de grau, màster i doctorat que permeti contribuir a la competitivitat i la professionalització del sector.

Pel que fa a l'àmbit preuniversitari, es volen establir també reptes en turisme amb l'objectiu de donar a conèixer el sector i d'impulsar els estudis d'aquest àmbit entre l'alumnat de Batxillerat i de CFGS, i fomentar-li la capacitat de reflexió, d’emprenedoria i de responsabilitat social.

Amb aquestes iniciatives, la Conferència vol respondre als canvis en els perfils professionals que han de ser atesos per l'oferta formativa a diferents nivells a causa del desenvolupament exponencial del sector: la conjuntura turística en l'àmbit nacional s'ha caracteritzat per un creixement positiu i ha estat el factor transformador de l'economia durant dècades.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Indústria, innovació i infraestructures
  • Educació de qualitat

Dins de