Tolerància zero davant les actituds masclistes
La UAB, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones Treballadores, reafirma el seu compromís amb la lluita contra l’assetjament sexual i la violència masclista i recorda la importància de denunciar qualsevol actitud o situació d’aquest tipus. Els darrers dos anys, les denúncies vehiculades a través de l’Observatori per a la Igualtat de la UAB han permès sancionar comportaments provats d’assetjament sexual o per raó de sexe per part de professors envers dones de la comunitat universitària. Els expedients derivats de l’activació del Protocol per prevenir i actuar contra l’assetjament sexual, l’assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i la violència masclista han finalitzat amb diverses suspensions de sou i feina.
La UAB va treballar de forma participativa amb representants de tots els col·lectius de la comunitat al llarg de l’any 2022 en un procés de revisió i modificació del seu Protocol per prevenir i actuar contra l’assetjament sexual, l’assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i la violència masclista (aprovat el 2016) amb la finalitat de millorar els processos, els circuits i les actuacions i introduir-hi conceptes com violència digital, vulneració de drets sexuals, violència vicària, violència de segon ordre o violència econòmica, entre d’altres.
Aquesta actualització del Protocol de la UAB va ser aprovada pel Consell de Govern de la UAB el 14 de desembre passat. Els canvis en els procediments volen agilitar el procés i garantir-ne la seva l’eficiència evitant la revictimització, posant èmfasi en l’acompanyament de les víctimes així com en els mecanismes de reparació.
Aquest protocol té com a finalitats prevenir l’aparició de conductes d’assetjament per raó de sexe entre els membres de la comunitat universitària, establir unes pautes d’actuació davant una denúncia i adoptar les mesures preventives i correctores adequades, a més d’oferir suport i acompanyament a les persones afectades (independentment del fet que la persona afectada opti per altres vies administratives o judicials).
Un protocol que dona resultats
El Protocol estableix el procediment d’actuació en cas de denúncia de la persona afectada o de qualsevol persona de la comunitat universitària -persones treballadores o estudiants- que hagi tingut coneixement directe o indirecte dels fets que motiven la denúncia. A partir d’aquest moment, la Comissió Tècnica Assessora (CTA) és l’encarregada d’aplicar tot el procediment d’actuació tècnica i especialitzada que recull el Protocol.
Concretament, en els dos darrers anys (2021-2022) hi ha hagut vuit sol·licituds d’activació del Protocol. D’aquestes, set són per denúncies de dones cap a professors homes, mentre que una feia referència a una denúncia d'homofòbia entre alumnat masculí.
En els casos de denúncies a professors es van obrir expedients disciplinaris per investigar els fets i sancionar-los. Un dels casos es va resoldre amb una suspensió de feina i sou per a un període de dos anys i mig i apercebiment i un altre amb dos anys de suspensió de feina i sou. Tot i que correspon a un cas iniciat el 2022, cal afegir també un tercer expedient disciplinari a un professor que s’ha resolt aquest any amb una sanció d’un any i dos mesos de suspensió de feina i de sou.
A més d'aquests expedients disciplinaris, que s'inicien posteriorment a l'informe de la CTA, en aquest període es va obrir un expedient disciplinari a un professor, sense que hi hagués sol·licitud prèvia d'activació del Protocol, atesa la gravetat dels fets. Aquest cas es va resoldre amb una suspensió de feina i sou per a un període de tres anys i apercebiment.
Aquestes actuacions posen de manifest l’aposta decidida de l’actual Equip de Govern per transparentar i actuar amb fermesa davant de qualsevol actitud o conducta que pugui constituir un cas de masclisme i treballar de forma transversal per garantir una universitat lliure de violències contra les dones.
Informe anual sobre l’aplicació del Protocol per prevenir i actuar contra l’assetjament sexual, l’assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i la violència masclista:
- Any 2021: https://www.uab.cat/doc/Informe_Observatori_Igualtat_2021_2
- Any 2022: https://www.uab.cat/doc/Informe_anual_observatori_igualtat_2022
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Igualtat de gènere