Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

S'inicia un projecte per aprofitar els excedents d'àpats cuinats al restaurants de la plaça Cívica i de Medicina

07 oct. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

A partir del 7 d’octubre la UAB inicia una prova pilot als restaurants de Medicina i de la plaça Cívica per aprofitar els excedents d’àpats cuinats per les empreses de restauració per tal de redistribuir-los entre entitats socials del territori, en el marc del projecte Recooperem, cuina per compartir que coordina el Consell Comarcal del Vallès Occidental.  

Taula amb plats i menjars diversos.
Crèdit foto: Istock photo (Lunamaria)

La recuperació d’aliments a la UAB es realitzarà mitjançant un procés d’envasat, etiquetat i congelació dels àpats sobrers per tal d’evitar que esdevinguin un residu.

En el marc del compromís de la UAB amb la prevenció del malbaratament i la seva estratègia per a la neutralitat climàtica, el Servei de Restauració i l’Oficina de Sostenibilitat de la UAB, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Vallès Occidental, posen en marxa a la UAB la iniciativa “Recooperem, cuina per compartir”, per reaprofitar els excedents d’àpats cuinats.

En la prova pilot a la UAB, la recuperació d’aliments als restaurants de la plaça Cívica i Medicina es realitzarà mitjançant un procés d’envasat, etiquetat i congelació dels àpats sobrers per tal d’evitar que esdevinguin un residu. El projecte es gestiona amb una plataforma informàtica que permet recollir les dades de traçabilitat dels aliments des del centre de producció fins a la seva distribució i consum final i incorpora noves tecnologies als centres d’aprofitament i entitats participants creant un circuit digital per a la recollida de la informació, control, seguiment i avaluació de tot el procés.

El passat divendres, 4 d’octubre es va fer una una formació a tot el personal dels bars i restaurants participants de la UAB en el projecte per informar del funcionament del circuit. També s’ha instal·lat tot l’equipament necessari (tauletes, impressores d’etiquetes tèrmiques) per a la posada en marxa del projecte durant la setmana del 7 d’octubre.

Amb el projecte es vol aconseguir reduir el malbaratament alimentari (especialment en l’àmbit escolar), donar suport als projectes en favor de la inclusió social dels municipis de la comarca col·lectius de risc social o econòmic, reduir l’impacte mediambiental general al llarg de la cadena de producció i consum dels aliments, afavorir la col·laboració entre diferents agents socials de la comarca, generar circuits locals de distribució d’aliments i fomentar l’economia circular.

Què és el malbaratament alimentari?

El malbaratament alimentari són aquells aliments que, tot i ser segurs i nutritius per a les persones, es descarten o es destinen a usos diferents de l’alimentació humana o animal al llarg de tota la cadena alimentària.

A Catalunya es perden 35 kg de mitjana per habitant a l’any i 95 kg de mitjana per habitant a Europa (ARC, 2012). Segons la FAO, un terç dels aliments produïts anualment es llencen. Aquest malbaratament provoca costos ambientals, econòmics i socials; el malbaratament alimentari és responsable d'entre el 8 i el 10% de les emissions globals amb efecte d'hivernacle. Per aquest motiu la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris aprovada al 2020 a Catalunya proposa reduir en un 50% el malbaratament alimentari l’any 2030.

La UAB compromesa amb la prevenció del malbaratament alimentari

La UAB té el compromís de contribuir a la prevenció del malbaratament alimentari en el marc de la seva Política Climàtica, que té com a objectiu assolir la neutralitat climàtica l’any 2030. A més, és una universitat que ha estat pionera en la lluita contra el malbaratament alimentari i ha liderat estudis i publicacions tant a la UAB com a nivell regional amb d’altres administracions.

Recentment, en el marc del Pla Campus Saludable i Sostenible 2023-27, s’han organitzat tallers i activitats per a sensibilitzar sobre la importància de reduir el malbaratament alimentari i fer un consum responsable dels aliments.

Així mateix, l’ICTA-UAB participa en un projecte d’Educació i sensibilització a escoles sobre el malbaratament alimentari impulsat pel Hub b30, conjuntament amb el Consell Comarcal del Vallès Occidental. Dins d’aquesta estratègia, la segona edició del Vagó de la Ciència, dedicat als Combustibles fòssils, inclou un apartat entrevista sobre malbaratament alimentari.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Reducció de les desigualtats
  • Fi de la pobresa
  • Fam zero
  • Consum i producció responsables
  • Ciutats i comunitats sostenibles
  • Acció climàtica

Dins de