S'amplia el refugi climàtic de la plaça del Coneixement
La UAB preveu l’ampliació del refugi climàtic de la plaça del Coneixement en el marc del projecte europeu Erasmus+ Uforest, en col·laboració amb el CREAF. La iniciativa pretén modificar la fisonomia d'un espai urbà cimentat per consolidar-lo com a un entorn que mitigui els efectes del canvi climàtic i que promogui la biodiversitat del campus.
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) participen conjuntament en el projecte Uforest, iniciat el 2021. El projecte, cofinançat pel Programa Erasmus+ de la Comissió Europea, té com a objectiu promoure la capacitat d'innovació d'Europa entre universitats, ciutats i empreses per oferir un nou enfocament a la silvicultura urbana. Entre les accions del projecte, Uforest pretén crear nous boscos urbans a Brasov (Romania), a Dublín (Irlanda), a Milà (Itàlia) i a la UAB.
Els boscos urbans representen una solució extremadament eficient a molts dels reptes ambientals, socials i de salut relacionats amb la urbanització i el canvi climàtic. Milloren la resiliència de les ciutats i n'afavoreixen la biodiversitat i promouen la salut integral dels seus habitants. Però aquesta «natura en test petit», com l’anomena el professor del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia de la UAB Joan Pino, director del CREAF i impulsor de la iniciativa, és fràgil i particular. Segons un estudi del projecte Uforest, la silvicultura urbana s’enfronta a grans reptes socioambientals, des de dures condicions de creixement fins a problemes d’equitat social, que requereixen solucions innovadores.
L’acció, que s’emmarca també en el programa Campus Saludable i Sostenible de la UAB, consistirà a plantar uns 30 arbres i 50 arbustos més a la plaça del Coneixement de la Universitat i als espais que envolten els edificis de la plaça el proper mes de novembre. Aquests arbres s’afegiran als que ja es van plantar a la mateixa zona abans de la greu sequera declarada al nostre territori. L'objectiu és fer que el campus de la Universitat Autònoma de Barcelona sigui més resistent als efectes de la crisi climàtica, com ara les onades de calor i la pèrdua de biodiversitat, i alhora crear un refugi climàtic amb espècies amb baixes necessitats hídriques i amb la producció de fruits que puguin ser útils també per a la fauna local. De fet, les espècies seleccionades per al campus (espècies arbòries i arbustives autòctones mediterrànies típiques dels ecosistemes forestals catalans) atrauen agents pol·linitzadors i petits ocells. Aquesta iniciativa també pretén educar i conscienciar la comunitat sobre la importància dels espais verds als entorns urbans.
L’empresa derivada de la Universitat de Pàdua Etifor, una corporació sense ànim de lucre sòcia del projecte, ha llençat la iniciativa WOWnature, una plataforma web que ofereix la possibilitat d’adoptar els arbres del projecte Uforest que a la tardor es plantaran a la plaça del Coneixement de la UAB. L’acció es pot dur a terme des de l’apartat «Altres campanyes» del web de mecenatge de la UAB.
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Vida terrestre
- Salut i benestar
- Aliança pels objectius
- Acció climàtica