Pérez Tornero lidera el programa de la UNESCO en alfabetització mediàtica i diàleg intercultural
José Manuel Pérez Tornero, catedràtic de Periodisme de la UAB, ha estat nomenat com a responsable del Programa de cooperació en matèria d'alfabetització mediàtica i diàleg intercultural (Cooperation Programme on Media and Information Literacy and Intercultural Dialogue) de la UNESCO. Ha estat designat per Shobi Tawil, director del programa Future and Learning Innovation de la UNESCO. El nou responsable comptarà amb tres punts focals -París, Lagos (Nigèria) i São Paulo (Brasil)- i amb el suport dels especialistes Alton Grizzle, Suraj Ojnufilesi i Esther Hamburger.
Durant els propers anys Pérez Tornero serà el responsable de coordinar els treballs destinats a complir els objectius de la UNESCO sobre alfabetització mediàtica i diàleg intercultural, especialment a través de les aportacions dels grups de recerca i universitats de tot el món amb qui la UNESCO manté relacions.
Aquests objectius inclouen la defensa i la promoció de la llibertat d'expressió i el dret a la informació; la recerca de la inclusió als processos de transformació digital mitjançant l'equitat en l'adquisició de competències; l'elaboració de normes ètiques, de conducta i de codis d'autoregulació en matèria de mitjans públics i xarxes socials, i la lluita contra la desinformació i les fake news, que posen en risc els drets humans i la democràcia. Es posarà un especial èmfasi en tot allò referent a la intel·ligència artificial i les seves noves aplicacions.
La tasca principal dels diferents equips coordinats per Pérez Tornero seran la promoció de les polítiques públiques d’alfabetització mediàtica i digital, fer front al desafiament sociocultural, ètic i polític que representa l’emergència de la intel·ligència artificial profunda i promoure el periodisme de qualitat. Tot això, en el marc de l'enteniment intercultural i tenint sempre com a horitzó la consecució de la pau.
La UNESCO aprovarà l'agenda de treball sobre aquests temes durant la celebració de la Global MIL Week que tindrà lloc el proper mes d'octubre a Amman (Jordània), i el llançament dels principals desenvolupaments es presentarà el març del 2024 a Alexandria (Egipte), en el marc de la conferència sobre global understanding.
Director de RTVE i referent acadèmic
Pérez Tornero és catedràtic del Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la UAB. Dirigeix la Càtedra UNESCO i el Gabinet de Comunicació i Educació de la UAB. Entre el 2021 i el 2022, va ser president de Radio Televisión Española (RTVE). Les seves línies de recerca han evolucionat des de la semiòtica i crítica del discurs, l'economia política i la comunicació i l'educació fins a la intel·ligència artificial, l'espai públic audiovisual i l'alfabetització mediàtica. Ha publicat més de cent articles científics en diversos idiomes i és autor de més de trenta llibres com, per exemple, La gran mediatización, Media literacy and new Humanism, Tribus urbanas, La televisión educativa, Comunicación y educación en la sociedad de la información, La seducción de la opulencia, etc.
Des de fa més de 30 anys treballa amb la UNESCO en l'àmbit del servei públic audiovisual i l'alfabetització mediàtica. Ha realitzat missions a països com Tailàndia, Veneçuela, l’Aràbia Saudita, França, Turquia, Qatar, el Marroc, Mèxic, el Perú, la República Dominicana o l’Índia, entre d'altres. També ha format part del grup d'experts de la Unió Europea sobre alfabetització mediàtica i ha dirigit iniciatives europees i recerques destinades a orientar la legislació europea sobre la matèria. Recentment ha treballat en temes relacionats amb la intel·ligència artificial i la desinformació a països com Portugal, Itàlia, Finlàndia, Suècia, Bèlgica, França i el Regne Unit. També ha estat membre directiu de la UER, president de COPEAM (Roma), membre directiu de l'Associació de Televisions Culturals i Educatives Iberoamericanes (Mèxic) i vicepresident de l'Associació Internacional de Televisions Educatives i Descobriment (París).
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Ciutats i comunitats sostenibles