Pere Gabriel coordina una obra sobre la Casa de Caritat de Barcelona
Cinc historiadors han participat en l'obra La Casa de Caritat, que edita la Diputació de Barcelona i coordina Pere Gabriel, catedràtic emèrit d'història contemporània de la UAB. El llibre relata l'evolució de la política assistencial des de la Mancomunitat fins al trasllat dels serveis a la Vall d'Hebron.

L'obra descriu l'organització i reconstrueix la vida durant els darrers dos segles de la Casa de Caritat, ubicada al barri del Raval de Barcelona. Explica les argumentacions i les retòriques sobre la pobresa i el servei assistencial al segle XIX i les diferents propostes arquitectòniques que van voler respondre tant a les noves polítiques socials com a les necessitats dels acollits.
Els investigadors relaten el moment de canvi de paràmetres en quant a la voluntat de modernització de la política assistencial i de beneficència que va suposar la Mancomunitat de Catalunya, els anys republicans, l'ensulsiada que va representar la derrota de la república a la Guerra Civil i, finalment, el trasllat a la Vall d'Hebron com a sortida a una Casa de Caritat cada cop més envellida i obsoleta.