Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Organitzacions denuncien el retrocés en drets de les persones migrants a Europa

15 nov. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Una coalició d’organitzacions, liderada per persones migrants i coneguda com Migrant Justice Community of Practice, ha publicat una carta adreçada a les institucions de la Unió Europea per a reclamar un canvi en les polítiques de migració. La carta compta amb el suport de més de 200 organitzacions, entre elles la Fundació Autònoma Solidària, que demanen alternatives al letal règim fronterer de la UE i alerten d’un retrocés en els drets de les persones migrants i refugiadesUna coalició d’organitzacions, liderada per persones migrants i coneguda com Migrant Justice Community of Practice, ha publicat una carta adreçada a les institucions de la Unió Europea per a reclamar un canvi en les polítiques de migració. La carta compta amb el suport de més de 200 organitzacions, entre elles la Fundació Autònoma Solidària, que demanen alternatives al letal règim fronterer de la UE i alerten d’un retrocés en els drets de les persones migrants i refugiades.

imatge d'una pancarta amb un escrit defensant els drets dels migrants a Europa

Aquesta acció sorgeix arran de les recents declaracions d’Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, a favor de crear centres de detenció per a les persones amb sol·licitud d’asil rebutjada. La coalició considera que aquesta mesura, en la línia del Pacte Europeu de Migració i Asil, representa una aposta per la repressió en lloc de per la protecció de drets. Entre les demandes de la carta, es reclama l’establiment de rutes segures i legals per a persones migrants i refugiades, la fi de la criminalització de les persones en moviment, així com l’aplicació de mesures que abordin les causes de la migració i no es limitin únicament al control de fronteres.

 

La UAB, compromesa amb els drets de les persones refugiades

En l’àmbit local, la Fundació Autònoma Solidària (FAS) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) s’han sumat a la carta. A través del programa UAB Refugi, la FAS ofereix beques i suport als estudiants refugiats, promovent el dret a l’educació superior com una via segura i legal per a persones desplaçades. Amb aquest programa, la UAB reafirma el seu compromís amb els drets humans i facilita que les persones en cerca de refugi puguin accedir als seus estudis i integrar-se a la comunitat universitària.

Amb aquestes iniciatives, tant des de l’àmbit universitari com de la coalició internacional, es posa en relleu la necessitat d'una resposta basada en la justícia social i els drets humans enfront de l’actual enfocament de la Unió Europea, criticat per afavorir un model de control i seguretat per sobre de la protecció i la integració de les persones.

Dins de