Lliurats per primer cop els premis Eines a cinc projectes de transformació social
Cinc projectes de transformació social de diferent tipus han estat guardonats en la primera edició dels premis Eines, que distingeixen activitats de transformació social emmarcades dins dels disset objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides. Han estat distingits projectes compromesos amb la inclusió social i laboral, amb l'agricultura ecològica, amb la distribució sostenible de mercaderies i, pel que fa al premi d'àmbit general, amb la implicació de les joves en el desenvolupament tecnològic i l'aplicació de les TIC per a donar resposta a problemes socials. Els premis van ser lliurats el 6 d'octubre en un acte al teatre auditori de Sant Cugat del Vallès. Aquests guardons són atorgats per la Càtedra en Emprenedoria i Innovació Social, adscrita al Centre d'Estudis i de Recerca en Emprenedoria i Innovació Social (CREIS), que ha estat creada per la UAB, els ajuntaments de Mollet del Vallès i Sant Cugat del Vallès, els consells comarcals del Vallès Occidental i del Vallès Oriental i la Diputació de Barcelona.
El premi Eines d'àmbit general va ser atorgat a l'Associació Espiral-Technovation Girls Catalunya, que rebrà una dotació econòmica de 5.000 euros. Technovation Girls és un concurs internacional de tecnologia i emprenedoria que cada any convida a nenes i adolescents d'entre 10 i 18 anys a crear una aplicació mòbil com a solució tecnològica a un problema social. Les joves utilitzen la tecnologia com a mitjà per a aportar solucions tecnològiques a l'assetjament escolar, la sostenibilitat, la cura de les persones majors, entre d'altres.
Pel que fa al premi Eines d'àmbit vallesà, es van atorgar dos guardons amb una dotació de 2.500 euros cadascun. Com a projecte de transformació i innovació social consolidat, va ser premiat el projecte "Un pas endavant per la inclusió laboral" de la Fundació Viver de Bell-lloc (Cardedeu). La fundació promou la creació de llocs de treball per al col·lectiu de persones amb discapacitat i el projecte premiat planteja l'adquisició d'una nau industrial i el seu condicionament, així com la maquinària i l'equipament necessari per l'adaptació dels llocs de treball a les feines que s'hi duran a terme. Com a projecte de transformació i innovació social en estat preinicial, incipient o de nova creació, el projecte premiat ha estat La Sàrria - Ecodistribució, SCCL, una cooperativa de ciclodistribució ubicada a Sabadell especialitzada en la distribució de mercaderies urbanes.
Finalment, el premi Eines d'àmbit local ha distingit també dos projectes amb una dotació de 2.500 euros. Com a projecte consolidat, ha estat premiat el Programa de Cohabitatge Social en Salut Mental de la Fundació Sanitària Mollet, projecte que permet accedir a un habitatge a persones amb problemes de salut mental que no tenen les necessitats bàsiques cobertes. I, com a projecte incipient, ha estat distingit l'Obrador Compartit Polivalent de La Catalitzadora - Projectes de transformació ecosocial a Collserola (Sant Cugat del Vallès), projecte d'obrador compartit que fa viable l'elaboració de productes agroecològics i impulsa la petita pagesia.
L'acte va ser conduït per la periodista Marina Romero i va comptar amb les intervencions institucionals del rector de la UAB, Javier Lafuente; el director general d'Innovació i Emprenedoria de la Generalitat, Lluís Juncà; l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla; la primera tinent d'alcalde i coordinadora de l'Àrea de Governança, Economia i Serveis Territorials de l'Ajuntament de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio; i els presidents dels consells comarcals del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, i del Vallès Oriental, Emilio Cordero.
Anuari temàtic
A l'acte de lliurament dels premis, a més, van ser presentades dues iniciatives impulsades des del Centre d'Estudis i de Recerca en Emprenedoria i Innovació Social (CREIS): el nou Màster en Emprenedoria i Innovació Social i el primer Anuari en emprenedoria, economia i innovació social, un estudi centrat en els factors que determinen el fenomen de l'emprenedoria i la innovació social i en l'impacte d'aquests projectes en l'economia en general i en les persones en particular. Va ser presentat per Héctor Sala, professor del Departament d'Economia Aplicada de la UAB.
En aquesta primera edició de l'anuari, experts tant de l'àmbit acadèmic com de les institucions públiques i del món associatiu analitzen diversos aspectes del tema a través dels diferents capítols del text, que estan dedicats als efectes de la pandèmia en l'acció de les entitats socials, a la radiografia de les organitzacions d'economia social i solidària al Vallès Occidental i al Vallès Oriental, a les potencialitats institucionals del territori, a la contribució de les organitzacions d'aquest àmbit en termes d'interès públic i justícia social, al sistema de govern de les cooperatives, al marc normatiu específic que necessitaria l'economia social i solidària, a la consonància entre les experiències en aquest terreny i els objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides i al plantejament de nous models de consum basats en el concepte d'economia circular.
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Treball digne i creixement econòmic
- Salut i benestar
- Reducció de les desigualtats
- Indústria, innovació i infraestructures
- Igualtat de gènere
- Fi de la pobresa