Lliurament de vuit beques Impuls per a estudiants amb discapacitat
El passat 3 de desembre, la UAB va lliurar vuit beques Impuls en el marc de la VII Jornada Institucional, celebrada en Commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Aquestes ajudes, gestionades per la Fundació Autònoma Solidària (FAS) tenen com a objectiu proporcionar suport a l’alumnat per continuar els seus estudis universitaris en igualtat d'oportunitats. En aquesta convocatòria, les beques han estat concedides a quatre dones i quatre homes que cursen estudis a l'Escola d'Enginyeria i a les facultats de Ciències de la Comunicació, Ciències de l'Educació, Ciències Polítiques i Sociologia, i Traducció i d'Interpretació.
Les Beques Impuls és una línia d’ajuts per a estudiants amb discapacitat de la UAB, especialment d’aquells en situació de dependència. L’objectiu és facilitar que aquests estudiants puguin assistir a la universitat i completar els seus estudis superiors com a pas previ a la seva inserció laboral com a professionals. La convocatòria, publicada el novembre per la FAS, ha estat resolta a favor de quatre estudiants dones i quatre homes que cursen estudis a l'Escola d'Enginyeria i a les facultats de Ciències de la Comunicació, Ciències de l'Educació, Ciències Polítiques i Sociologia, i Traducció i d'Interpretació. La resolució es pot consultar en aquest enllaç.
Segons la vicerectora d'Estudiants i Ocupabilitat, Anabel Galán, aquestes ajudes representen molt més que un suport econòmic; són «un reconeixement a la valentia» d'estudiants que han de fer «no sols un esforç acadèmic sinó també un esforç personal per superar molts obstacles». La vicerectora va destacar que la UAB pretén ser «un reflex de la societat que volem», que ha descrit com a «inclusiva, respectuosa i amb una infinitat d'oportunitats per a tots».
La jornada institucional va incloure una taula rodona en la qual van participar Sandra Camacho, professora de dret civil en la UAB, i Elisabet Guillemat, coordinadora d'Impacte Social del Coneixement del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya. Camacho va parlar sobre el marc normatiu de la discapacitat, emfatitzant en el canvi de paradigma que implica adaptar la legislació espanyola a la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat de Nacions Unides. A més, va subratllar la importància de passar a d’un enfocament sanitari a un enfocament social per garantir la capacitat jurídica i la igualtat d'oportunitats de les persones amb discapacitats.
Durant l’acte, Galán i la secretària general de la UAB, Esther Zapater, qui va moderar l’esdeveniment, van expressar el seu agraïment per l’exemple que suposen els i les estudiants becats/ades, així com per la feina realitzada pels de la comunitat universitària implicats/ades en polítiques d’igualtat. Entre aquests, va destacar el Servei d'Igualtat i Diversitat, recentment creat, el PIUNE (el Servei per a la Inclusió de la UAB), la Unitat d'Assessorament Psicopedagògic i els responsables dels deganats i direccions dels diferents centres. A més, Zapater va fer una crida a tota la comunitat de la UAB per contribuir activament a la creació d’una universitat més inclusiva i diversa.
D’altra banda, Guillemat va presentar el contingut i el procés de redacció del Pla d'inclusió i diversitat en les universitats catalanes (PIDUC), un projecte que té com a finalitat establir un marc de referència per al sistema universitari. També va destacar la creació de la xarxa UNINCAT, que «ajudarà a desenvolupar el pla», i va esmentar el Protocol d’ajustos curriculars per a l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu, com a bon exemple inclusiu que s’hauria de traslladar a altres universitats.