La xarxa de telescopis de raigs gamma CTA se situarà a l'illa de la Palma
L’observatori del Roque de los Muchachos ha estat seleccionat per acollir els 20 telescopis Cherenkov de xarxa CTA a l’hemisferi nord. Investigadors de la UAB, de l’IFAE i de l’ICE-CSIC/IEEC participen en el projecte.

Investigadors del Departament de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB),de l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) i de l’Institut d’Estudis Espacials (ICE-CSIC/IEEC), participen en el projecte.
Després de mesos de negociació i d’una curosa avaluació de les condicions ambientals, el rendiment científic i els costos de construcció i operació de les diferents candidatures, l’ORM ha quedat per davant de l’observatori de San Pedro Màrtir, a Mèxic, amb el que competia a la ronda final.
Espanya aportarà 40 milions d’Euros per la seva construcció, la majoria amb cofinançament del Fons Europeu pel desenvolupament Regional (FEDER). Aquesta quantitat representa aproximadament la meitat del cost total d’aquesta infraestructura.
“L’elecció del ORM com a l’emplaçament per a CT-Nord és un reconeixement a l’impacte i la visibilitat de la comunitat científica espanyola especialitzada en astronomia de raigs gamma” explica Manel Martínez, de l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) de Barcelona i coordinador de CTA-España-. “Uns 90 científics de UCM, IFAE, IAC, UAB, ICCUB, ICE-CSIC, CIEMAT i UJA han treballat intensament en els últims 10 anys per tal d’aconseguir que aquest somni es faci realitat. Ara seguirem treballant per tal de col·locar CTA-Nord entre les infraestructures científiques més importants del món.” conclou Martínez.
CTA és una iniciativa que preveu la construcció d’una nova generació de telescopis Cherenkov per l’estudi de l’univers en raigs gamma de molta alta energia. Aquests raigs gamma porten informació dels fenòmens més violents i extrems que succeeixen a l’Univers.
Els telescopis CTA tindran 3 mides diferents; els més grans seran els 4 quatre Large Size Telescopes (LST) amb un mirall primari de 23 metres de diàmetre que s’estan dissenyant per un equip d’Universitats i instituts d’investigació en el que, junt amb grups del Japó, Itàlia, França, Alemanya, Brasil, India, Suècia i Croàcia, treballen grups espanyols de la Universitat de Barcelona, l’IFAE, el CIEMAT i la Universitat Complutense. També formen part de la col·laboració CTA-Espanya grups del IAC, del ICE-CSIC-IEEC, de la UAB i de la Universitat de Jaén.
El primer telescopi s’instal·larà l’any vinent a l’ORM (la Palma) on ja estan operatius els telescopis MAGIC, considerats entre els millors del món en aquest rang d’energies.