Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UdL, Eurecat i la UAB col·laboren en tecnologia d'aliments i innovació del sector agroalimentari

12 feb. 2025
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L'aliança estratègica establerta per la Universitat de Lleida i el centre tecnològic Eurecat per impulsar la recerca en el camp de la ciència i la tecnologia dels aliments i la transferència de coneixement a les empreses del sector agroalimentari s'ha ampliat amb la incorporació de la Universitat Autònoma de Barcelona, enfortint així les vies de cooperació per potenciar la innovació en aquesta indústria.

La UdL, Eurecat i la UAB col·laboraran per impulsar la recerca en tecnologia d¿aliments
Foto: Universitat de Lleida.

L'acord de col·laboració ha estat subscrit per la vicerectora de Transferència del Coneixement de la UdL, Olga Martín; per la vicerectora d'Innovació, Transferència i Emprenedoria de la UAB, Rosa Maria Sebastián, i pel director general corporatiu i d'operacions d'Eurecat, Xavier López. Es plasmarà en un increment de les capacitats de la Plataforma conjunta d'R+D+I en ciència i tecnologia dels aliments.

El conveni de col·laboració, que té una vigència inicial de tres anys i es pot prorrogar per períodes successius de la mateixa durada, estableix que la UdL, la UAB i Eurecat compartiran les línies de R+D+I en el camp de la ciència i la tecnologia dels aliments i col·laboraran a través dels seus recursos humans i equipaments científics i tecnològics.

En conjunt, aquesta cooperació englobarà els serveis científics i la planta pilot que la UdL té en l'àmbit de la ciència i la tecnologia dels aliments; el Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologíes dels Aliments (CIRTTA), de la UAB, i la Unitat de Nutrició i Salut del centre tecnològic Eurecat, ubicada a Reus.

D'acord amb la vicerectora de Transferència del Coneixement de la UdL, Olga Martín, "el 2017, es va constatar que Eurecat i la UdL tenien capacitats complementàries en àmbits relacionats amb els aliments i es va signar un acord de col·laboració entre ambdues institucions per a la creació d'una Plataforma conjunta en Ciència i Tecnologia d'Aliments, a través de la qual es pogués donar una resposta més integral a les necessitats de la indústria alimentària". "El pas del temps ha fet palès l'èxit d'aquesta complementarietat. Una evidència és que la UAB s'ha sumat a la iniciativa amb la qual cosa s'amplia l'oferta de serveis a aquesta indústria", afegeix Martín, per a qui “la signatura del conveni, ara a tres bandes, és una prova de la voluntat de les institucions de prestar tot el seu suport a la innovació alimentària que redunda en benefici dels consumidors que tindran aliments que s'ajustin a les seves demandes".

La vicerectora d'Innovació, Transferència i Emprenedoria de la UAB, Rosa Maria Sebastián, ha manifestat la seva satisfacció per integrar-se en aquesta plataforma per "sumar un conjunt capdavanter de persones, coneixement i equipament científic en un sector estratègic", tot recordant que el Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments de la UAB és "un actor de referència en tecnologies emergents i nous processos per a la millora dels atributs alimentaris en termes de procés, seguretat, efectes saludables i propietats organolèptiques". Sebastián ha subratllat que aquest aliança permetrà "no només compartir línies estratègiques d'R+D+I sinó també donar més projecció a l'acció de les nostres institucions a les plataformes internacionals i cercar conjuntament el cofinançament necessari per desenvolupar projectes".

El director general Corporatiu i d'Operacions d'Eurecat, Xavier López, ha subratllat que la incorporació de la UAB a l'aliança estratègica “reflecteix la importància de sumar per dur endavant projectes capdavanters i suposa enfortir encara més les sinèrgies existents des del punt de vista de la innovació tecnològica, per donar resposta a les necessitats que tenen les empreses del sector agroalimentari, en termes de competitivitat i sostenibilitat, amb solucions que reforcin àrees com la seguretat alimentària, el desenvolupament de nous productes i la gestió integral de la cadena de valor agroalimentària".

El sector agroalimentari és clau per a les tres institucions, per la seva importància a l'Estat i a Catalunya, on representa el 19,7 per cent del PIB industrial. És el primer sector de la indústria catalana en termes de facturació, amb un global de 48.231 milions d'euros, i de generació de llocs de treball, amb 175.600 treballadors.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Indústria, innovació i infraestructures
  • Consum i producció responsables

Dins de