La UdL, Eurecat i la UAB col·laboren en tecnologia d'aliments i innovació del sector agroalimentari
L'aliança estratègica establerta per la Universitat de Lleida i el centre tecnològic Eurecat per impulsar la recerca en el camp de la ciència i la tecnologia dels aliments i la transferència de coneixement a les empreses del sector agroalimentari s'ha ampliat amb la incorporació de la Universitat Autònoma de Barcelona, enfortint així les vies de cooperació per potenciar la innovació en aquesta indústria.
![La UdL, Eurecat i la UAB col·laboraran per impulsar la recerca en tecnologia d¿aliments](/Imatge/24/638/lleide.jpg)
L'acord de col·laboració ha estat subscrit per la vicerectora de Transferència del Coneixement de la UdL, Olga Martín; per la vicerectora d'Innovació, Transferència i Emprenedoria de la UAB, Rosa Maria Sebastián, i pel director general corporatiu i d'operacions d'Eurecat, Xavier López. Es plasmarà en un increment de les capacitats de la Plataforma conjunta d'R+D+I en ciència i tecnologia dels aliments.
El conveni de col·laboració, que té una vigència inicial de tres anys i es pot prorrogar per períodes successius de la mateixa durada, estableix que la UdL, la UAB i Eurecat compartiran les línies de R+D+I en el camp de la ciència i la tecnologia dels aliments i col·laboraran a través dels seus recursos humans i equipaments científics i tecnològics.
En conjunt, aquesta cooperació englobarà els serveis científics i la planta pilot que la UdL té en l'àmbit de la ciència i la tecnologia dels aliments; el Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologíes dels Aliments (CIRTTA), de la UAB, i la Unitat de Nutrició i Salut del centre tecnològic Eurecat, ubicada a Reus.
D'acord amb la vicerectora de Transferència del Coneixement de la UdL, Olga Martín, "el 2017, es va constatar que Eurecat i la UdL tenien capacitats complementàries en àmbits relacionats amb els aliments i es va signar un acord de col·laboració entre ambdues institucions per a la creació d'una Plataforma conjunta en Ciència i Tecnologia d'Aliments, a través de la qual es pogués donar una resposta més integral a les necessitats de la indústria alimentària". "El pas del temps ha fet palès l'èxit d'aquesta complementarietat. Una evidència és que la UAB s'ha sumat a la iniciativa amb la qual cosa s'amplia l'oferta de serveis a aquesta indústria", afegeix Martín, per a qui “la signatura del conveni, ara a tres bandes, és una prova de la voluntat de les institucions de prestar tot el seu suport a la innovació alimentària que redunda en benefici dels consumidors que tindran aliments que s'ajustin a les seves demandes".
La vicerectora d'Innovació, Transferència i Emprenedoria de la UAB, Rosa Maria Sebastián, ha manifestat la seva satisfacció per integrar-se en aquesta plataforma per "sumar un conjunt capdavanter de persones, coneixement i equipament científic en un sector estratègic", tot recordant que el Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments de la UAB és "un actor de referència en tecnologies emergents i nous processos per a la millora dels atributs alimentaris en termes de procés, seguretat, efectes saludables i propietats organolèptiques". Sebastián ha subratllat que aquest aliança permetrà "no només compartir línies estratègiques d'R+D+I sinó també donar més projecció a l'acció de les nostres institucions a les plataformes internacionals i cercar conjuntament el cofinançament necessari per desenvolupar projectes".
El director general Corporatiu i d'Operacions d'Eurecat, Xavier López, ha subratllat que la incorporació de la UAB a l'aliança estratègica “reflecteix la importància de sumar per dur endavant projectes capdavanters i suposa enfortir encara més les sinèrgies existents des del punt de vista de la innovació tecnològica, per donar resposta a les necessitats que tenen les empreses del sector agroalimentari, en termes de competitivitat i sostenibilitat, amb solucions que reforcin àrees com la seguretat alimentària, el desenvolupament de nous productes i la gestió integral de la cadena de valor agroalimentària".
El sector agroalimentari és clau per a les tres institucions, per la seva importància a l'Estat i a Catalunya, on representa el 19,7 per cent del PIB industrial. És el primer sector de la indústria catalana en termes de facturació, amb un global de 48.231 milions d'euros, i de generació de llocs de treball, amb 175.600 treballadors.
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
Indústria, innovació i infraestructures
Consum i producció responsables