Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UB i la UAB inicien una col·laboració pionera en formació d'alumnat de Medicina que vol ampliar-se en el futur

05 jul. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Els rectors de la UB, Joan Guàrdia, i de la UAB, Javier Lafuente, han donat el tret de sortida aquest matí a la primera edició de la UAB & UB Med Summer School, una escola d'estiu que aplega estudiants d'entre tercer i sisè curs del grau en Medicina de totes dues universitats. Es tracta de la primera acció conjunta en què es concreta l'acord signat per les dues institucions el mes de setembre passat amb l'objectiu que les facultats de Medicina i Ciències de la Salut, els dos centres de referència al sistema universitari i de recerca de Catalunya, col·laborin en activitats de formació, recerca, innovació i transferència. L'escola d'estiu es desenvoluparà avui i demà a UAB Casa Convalescència.

UAB&UB Med Summer School

El rector de la UB, Joan Guàrdia, ha afirmat que aquesta primera edició de l'escola d'estiu és un graó més en la col·laboració integral de la UB i la UAB, les dues institucions de referència en estudis sanitaris a Catalunya: "Barcelona és un pol d'atracció de talent en l'àmbit biomèdic. De cada 100 investigadors que arriben a Barcelona, 2/3 parts hi treballen en biomedicina o tecnologia sanitària. Som un hub líder en salut".

Guàrdia, que ha destacat "la potència" de la xarxa d'hospitals de la UB i la UAB, ha dit que el futur d'aquesta col·laboració estreta entre les dues institucions "només pot ser brillant".

Per la seva banda, el rector de la UAB, Javier Lafuente, ha desitjat als estudiants que "aprofitin molt" aquests dos dies de formació estiuenca i ha agraït la tasca realitzada pels degans de les facultats de la UB, Antoni Trilla, i de la UAB, Salvador Navarro, per dur endavant aquesta col·laboració, perquè "junts podem arribar més lluny". Lafuente ha destacat que l'aliança entre la UAB i la UB en ciències de la salut abasta "els grans hospitals de referència no només de Catalunya sinó del conjunt de l'Estat", fet que ha de revertir molt positivament en la formació dels futurs professionals sanitaris del país: "En cap altre lloc us podríeu formar millor", ha afirmat, dirigint-se a l'alumnat.

Lafuente ha emfasitzat que l'objectiu d'aquesta iniciativa és incidir "en la qualitat dels nostres titulats". Les facultats de Medicina de la UB i la UAB estan, per sobre de tot, "al servei de les necessitats de la societat i, per tant, també en disposició d'atendre i donar resposta a les necessitats de país, com ja ho vàrem fer fa dos anys amb l'ampliació de les places del grau en Infermeria".

El rector de la UAB ha recordat que, "d'ambdues universitats, surten cada any prop de 680 titulats, o el que és el mateix, més del 60% dels facultatius graduats del sistema públic d'universitats catalanes", i ha declarat: "Si es necessiten més o només ajustar les especialitats, això li correspon als responsables polítics determinar-ho, però el que és segur és que els nostres metges i metgesses són els millors formats".

D'altra banda, Antoni Trilla i Salvador Navarro, degans de les facultats de Medicina i Ciències de la Salut de la UB i de la UAB, han intervingut també a l'obertura del curs per convidar als estudiants a aprofitar les relacions que es poden establir gràcies a aquesta iniciativa conjunta i els han animat a intervenir activament i ajudar a valorar aquesta primera experiència amb els seus comentaris.

Un ampli teixit sanitari

La UAB & UB Med Summer School forma part de la col·laboració establerta per les dues universitats en l'acord que van signar els rectors Guàrdia i Lafuente a principis d'aquest curs 2023-2024. La feina conjunta d'ambdues universitats en la formació pràctica de les diferents especialitats sanitàries és el primer àmbit en què es desplega aquest acord, que es va presentar en una trobada a Barcelona amb representants de les institucions sanitàries el setembre passat.

La UB i la UAB es caracteritzen per vincular l'activitat de formació i recerca en ciències de la salut a les principals institucions sanitàries del seu entorn. En l'actualitat, la UB té cinc hospitals universitaris i dotze hospitals i centres associats, mentre que la UAB en té quatre d'universitaris (i cinc unitats docents hospitalàries, comptant amb la del campus de Bellaterra) i sis hospitals associats. Entre aquests, figuren els hospitals universitaris més importants del país, com són el de Bellvitge, el Clínic, Sant Joan de Déu, la Mútua de Terrassa, el Moisès Broggi, el Vall d'Hebron, el de la Santa Creu i Sant Pau, el Germans Trias o el Parc Taulí.

La facultat de Medicina de la UB, la més antiga de Catalunya, i la de la UAB han format la bona majoria dels metges i metgesses del país, i estan sempre situades al capdavant del conjunt de facultats de Medicina de l'Estat i dels rànquings internacionals.

L'acord preveu, a més d'activitats formatives conjuntes com aquesta escola d'estiu, l'intercanvi de places de pràctiques en hospitals i centres sanitaris per a l'alumnat de sisè curs del grau en Medicina. Cada any, els dos centres oferiran un nombre determinat de places per a aquest intercanvi i qui hi vulgui optar haurà de seguir un procés de selecció. D'aquesta manera, els estudiants, a més de tenir com a possibles destinacions de pràctiques els hospitals i centres sanitaris de la universitat on estan matriculats, també tindran l'opció de sol·licitar-ne una de l'altra institució. Així mateix, es preveu posar en marxa noves assignatures optatives conjuntes amb personal docent d'ambdues facultats.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Salut i benestar
  • Educació de qualitat

Dins de