Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB ocupa la posició 61 del món i la primera de l'Estat en sostenibilitat i impacte social

10 des. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El rànquing QS World University Rankings: Sustainability 2025, que mesura l’impacte ambiental i social de les universitats, situa la UAB com la primera de l’Estat, en la posició 61 del món i la 32 d’Europa, d’un total de 1.743 institucions analitzades.

campus de la UAB

S’ha fet pública la tercera edició del rànquing QS World University Rankings: Sustainability, una classificació que mesura l’impacte social i ambiental de les universitats mitjançant tres aspectes, amb diferent pes cadascun: l’impacte ambiental, amb un pes del 45 %; l’impacte social, amb un 45 %, i la governança, que es pondera amb un 10 % de la valoració total.

El rànquing situa la UAB en la posició 61 a escala mundial, una millora de 53 posicions respecte de l’any passat. A escala europea, n’ocupa la 32. En impacte ambiental ocupa la posició 49; en impacte social, la 84, i en governança, la 329 mundial. A Espanya, a més de liderar el rànquing a escala global, la UAB també és la primera universitat en impacte ambiental i social. La segueixen la Universitat de Barcelona, en la posició 115 mundial, i la Universitat Complutense de Madrid, en la posició 162.

El rànquing QS de sostenibilitat té per objectiu analitzar les mesures que estan prenent les universitats per afrontar i liderar la resposta als reptes mundials en els aspectes ambientals, socials i de governança (ESG). QS considera que, a través de la recerca, la docència, una governança forta i la implicació de la comunitat, les universitats tenen l’experiència i l’oportunitat per impulsar el desenvolupament sostenible, i així garantir que les generacions d’estudiants que vindran siguin educades en la importància d’aquest tema. Aquesta tercera edició del rànquing analitza les dades de 1.743 universitats d’arreu del món, 340 més que l’edició passada. L’encapçalen la Universitat de Toronto, al Canadà; l’Escola Federal Politècnica de Zúric, a Suïssa, la Universitat de Califòrnia a Berkeley, als EUA, i la Universitat de Lund, a Suècia.

Programa de Política Climàtica

Els resultats de la UAB comparats amb l’edició anterior deixen clara la millora en la categoria d’impacte ambiental (de la posició 206 a la 49), aspecte que s’ha treballat molt amb el Programa de Política Climàtica i la participació en xarxes internacionals i locals. El Programa de Política Climàtica de la UAB concreta una estratègia de mitigació i adaptació al canvi climàtic amb objectius i compromisos a mitjà termini. El programa té per objectiu reduir el consum de recursos (aigua i energia), abandonar l’ús de combustibles fòssils i avançar en la reducció de les emissions indirectes per aconseguir la neutralitat climàtica el 2030 per a l’activitat de la Universitat mateixa, amb la previsió de compensar aquelles emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) que no es puguin reduir.

La UAB també traslladarà aquests compromisos a les entitats en què participi, ja sigui de manera directa o per mitjà dels seus patronats. D’aquesta manera, els objectius i compromisos de la Política Climàtica de la UAB contribuiran als objectius territorials, nacionals i a escala global, i serviran de guia per als nous professionals formats, així com per a les organitzacions, empreses, entitats i administracions que participen en la recerca i la innovació de la Universitat.

Llarga trajectòria en el compromís pel medi ambient

La UAB és una universitat amb una llarga trajectòria en el compromís pel medi ambient. Compta amb un Vicerectorat de Campus i Sostenibilitat; va ser pionera en la creació dels estudis de Ciències Ambientals i en la recerca en aquest àmbit; compta amb l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA), un dels millors centres de recerca a escala internacional, i ha dut a terme diferents plans per millorar la gestió ambiental del campus, com el Pla de sostenibilitat (2013-2017), el Pla Campus Saludable i Sostenible 2018-2022 i el Pla Campus Saludable i Sostenible 2023-2027. De fet, el Pla estratègic 2018-2030 de la Universitat fa explícita la intenció d’implantar un model d’universitat sostenible, fent èmfasi especial en la formació, la conscienciació mediambiental i la mobilitat.

Més informació:

QS World University Rankings: Sustainability 2025

Programa de Política Climàtica de la UAB

 

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Consum i producció responsables
  • Aigua neta i sanejament
  • Acció climàtica

Dins de