Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB estrena un curs en bioseguretat per al professorat de secundaria

13 nov. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La UAB ha engegat un curs híbrid (presencial i en línia) sobre bioseguretat dirigit a tot el professorat de secundària i cicles formatius i, en especial, a l’equip docent que està vinculat a l’àrea de biologia. Es desenvoluparà en tres jornades: els dies 13, 20 i 27 de novembre de 18 a 20 h.

bioseguridtat

Aquesta formació té com a objectiu proporcionar al professorat les eines necessàries per garantir la seguretat quan es treballa amb microorganismes en l’entorn educatiu. La necessitat que el cos docent es formi en aquest àmbit s’ha fet especialment evident arran de la pandèmia de la covid, que va deixar clara la importància de les mesures de seguretat biològica en diferents àmbits professionals.

El professorat que assisteixi a aquestes jornades aprendrà els conceptes bàsics de bioseguretat, així com les normatives i les bones pràctiques per treballar amb microorganismes a laboratoris i en els treballs de recerca amb alumnat de secundària. Les persones que assisteixin al 80 % de les hores del curs obtindran un certificat de formació permanent del professorat, reconegut pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

El curs es distribueix en quatre blocs temàtics que tracten aspectes fonamentals de la bioseguretat. El primer bloc es focalitzarà a identificar i caracteritzar els microorganismes patògens i a comprendre els riscos associats a la seva feina en entorns educatius. El professorat aprendrà a identificar quins microorganismes es poden utilitzar en les pràctiques docents i a manipular mostres amb una composició desconeguda. En el segon bloc s’estudiaran els requisits dels diferents nivells de contenció biològica per a les activitats en laboratoris docents. Es veuran també els grups de risc biològic i com s’han de planificar les activitats amb microorganismes segons els nivells de seguretat requerits. Finalment, al tercer bloc i al quart es debatran les estratègies per gestionar els residus generats en les pràctiques amb microorganismes i els protocols que cal seguir en cas que es produeixi algun incident. També s’analitzarà la bioseguretat en els treballs de recerca de batxillerat.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Educació de qualitat
  • Aliança pels objectius

Dins de