La UAB acull el Fòrum Multakana - Youth Voices For Peace 2023
Els dies 30 i 31 de març tindrà lloc a la Universitat Autònoma de Barcelona el Fòrum Multakana - Youth Voices For Peace 2023, una trobada que aglutinarà joves activistes de diversos països que treballen per a la construcció de pau.
Més de 35 joves, de 19 a 35 anys, de Catalunya, Síria, Kurdistan, Iraq, Colòmbia, Iran, Pakistan, Palestina i Itàlia, amb experiència en la defensa de drets, tant en l’àmbit del voluntariat com acadèmic i/o professional, i que s’han iniciat en el món de l’activisme i la participació per a la transformació social, es trobaran en aquest fòrum durant els propers 30 i 31 de març.
La Fundació Autònoma Solidària (FAS), juntament amb NOVACT, l’Institut Internacional per l’Acció Noviolenta, i l’Associació Kudwa organitzen «Multakana – مُلْتَقانا: Youth Voices For Peace 2023», que promou el rol de les persones joves activistes per la construcció de pau. «Multakana» significa ‘espai de trobada’ en àrab.
Aquesta activitat està emmarcada en el projecte «ASÎTÎ: Fomentant el rol de les joves desplaçades internes i refugiades dels conflictes de llarga durada de Síria i el KRI i de la joventut de les comunitats d’acollida de Jordània i Catalunya en la construcció de la pau i la consolidació de la democràcia i els drets humans a l’Orient Mitjà», finançat per l’Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament.
El Fòrum s’ha dividit en dues parts. En una primera part, durant tot aquest mes, les participants han assistit a un curs en línia en format vídeo en el qual s’ha tractat de les temàtiques següents: «El context sociopolític de la regió del Màixriq», per David Perejil, periodista i analista de relacions internacionals; «Lluita no violenta», amb la periodista Thais Bonilla; «Gènere i conflictes», amb Nour Al-Hussen Villa, politòloga i doctoranda especialitzada en societat civil al conflicte siri; «La incidència del clima en els conflictes», amb Moussa Bourekba, investigador vinculat al CIDOB, i «Activistes exiliats i transformació de la identitat», amb Georges Azzi, activista pels drets LGBTIQ+ de l’associació KUDWA.
D’altra banda, aquest fòrum permetrà als participants teixir xarxa, intercanviar experiències de construcció de pau i activisme i posar en pràctica els aprenentatges i les reflexions desenvolupats a través de les càpsules formatives en línia, així com des de la pròpia experiència com a activistes.
Entre les participants, hi ha 20 estudiants de la UAB, 5 beneficiàries de les beques UAB Refugi per a persones provinents de zones de conflicte i 10 voluntàries del programa d’Acollida a persones en situació de refugi de la FAS. A més a més, s’ha facilitat l’arribada de 2 joves activistes de Síria i Iraq a través d’una beca per participar en la trobada.
Programa del Fòrum a la UAB
El Fòrum tindrà lloc dijous des de les 9.30 h fins a les 17.30 h i divendres fins a les 15 h a les facultats de Ciències de l’Educació i de Filosofia i Lletres de la UAB. El programa inclou una sèrie de tallers per treballar en casos d’activisme per la pau i buscar solucions conjuntes, una taula rodona amb activistes i espais de treball en grup.
Tot el fòrum serà íntegrament en anglès i les persones participants compartiran les estones d’esmorzar i dinar del dijous. A més, en coincidir amb el ramadà s’han habilitat sales per a l’oració.