La transició a l'economia circular pot tenir efectes negatius al sud global
El projecte europeu JUST2CE, amb participació de la UAB, ha analitzat quins factors poden contribuir o dificultar una transició cap a l’economia circular que sigui socialment justa, a més de beneficiosa per al medi ambient.
Des de les dificultats per implementar pràctiques d’economia circular en cadenes de subministrament complexes, com les de la indústria pesquera a Galícia, fins al comerç de deixalles electròniques a Ghana, passant per la promoció de pràctiques agrícoles regeneratives a Sud-àfrica i iniciatives de la societat civil per desacoblar l’economia de la ciutat italiana de Tàrent, dedicada a la fabricació d’acer. Aquests són alguns dels casos d’estudi analitzats per 14 universitats, centres de recerca i organitzacions no governamentals de nou països al projecte JUST2CE, que és finançat pel programa europeu Horitzó 2020 i que recentment ha estat seleccionat per la Unió Europea com un dels casos d’èxit d’aquest programa.
El projecte està liderat per l’investigador vinculat a la UAB Mario Pansera, que el coordina en col·laboració amb la Universitat de Vigo, on dirigeix el Post-Growth Innovation Lab, i ha analitzat quins factors podrien contribuir o dificultar una transformació de l’economia que, a més de fomentar la preservació del medi ambient, sigui justa socialment.
L’estudi ha combinat deu casos d’anàlisi d’Europa i d’Àfrica amb el desenvolupament de models macroeconòmics i «nega que l’economia circular pugui aportar solucions en què tothom guanyi», destaca Pansera. De fet, una de les conclusions d’aquest projecte és que el desenvolupament de l’economia circular a l’anomenat nord global podria generar perjudicis als països del que es coneix com a sud global. Una transició justa cap a l’economia circular inclou també el desenvolupament de models macroeconòmics que permetin conèixer els efectes de determinades mesures sobre la cadena de valor d’altres països, com a eina per conèixer com funcionen les cadenes de subministrament globals.
Juntament amb la Universitat de Vigo i la Universitat Autònoma de Barcelona, en aquest projecte també han participat la Universitat de Sheffield, la Universitat de Nàpols Federico II, la Universitat de Leeds, la Universitat de Coïmbra, la Universitat de Ciutat del Cap i la Universitat de Mekele (Etiòpia), a més de l’Agència de Residus de Catalunya, el Centre de Recerca i Desenvolupament Científic i Industrial de Zimbàbue i les organitzacions Kumasi Hive i Xarxa d’Economia Circular Africana.
Llibre electrònic i documental
Els resultats del projecte s’han plasmat en la publicació del llibre electrònic Circular Economy for Social Transformation: Multiple Paths to Achieve Circularity, que té l’objectiu d’oferir una visió àmplia dels problemes, els aspectes crítics i les barreres que caracteritzen l’actual transició cap a una economia circular justa. Entre les conclusions, el llibre destaca que l’actual model d’economia circular dominant no permetrà combinar aquests objectius socials i mediambientals, i posa el focus en les limitacions d’una visió reduccionista d’aquest paradigma, excessivament centrat en la gestió de residus i el reciclatge. L’economia circular, conclouen els responsables d’aquest projecte, és un concepte molt més ampli que implica tot el sistema socioecològic d’un país, des de la producció fins al consum, i per això les polítiques transformadores han de tenir en compte factors específics del territori per donar suport a les comunitats locals.
El projecte també va incloure l’estudi d’iniciatives i problemes específics de diferents països d’Europa i d’Àfrica. Quatre d’aquests casos d’estudi queden reflectits al documental JUST2CE: Four Stories of Circular Economy, que permet conèixer iniciatives d’economia circular, com les dutes a terme a Tàrent, i de recuperació econòmica rural, com les de la cooperativa Minga, a la localitat portuguesa de Montemor-O-Novo. La pel·lícula també tracta el problema dels residus electrònics, a través del mercat de Kumasi, a Ghana, i explora els efectes del canvi climàtic en l’agricultura, aprofundint en la trajectòria de la granja Lowerland, a Sud-àfrica.
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Reducció de les desigualtats
- Consum i producció responsables
- Ciutats i comunitats sostenibles
- Aliança pels objectius
- Aigua neta i sanejament