Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La cova del Pasteral, a la Cellera de Ter, esdevé seu del Campus d'Arqueologia i Paleontologia de la UAB

23 gen. 2025
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La UAB i el municipi de la Cellera de Ter (La Selva, Girona) han inaugurat el Campus d’Arqueologia i Paleontologia de la Cova del Pasteral de la UAB. El nou Campus impulsarà el jaciment com a espai de referència per a la docència i la recerca i en difondrà el patrimoni arqueològic.

Presentació del Campus d'Arqueologia de la Cova del Pasteral
D'esquerra a dreta: Sergi Serramitja, alcalde de la Cellera de Ter, Assumpció Malgosa, vicerectora de Recerca de la UAB, Margarita Freixas, degana de la Facultat de Filosofia i Lletres, i Antoni Palomo, director de l'equip de recerca que investiga la cova del Pasteral.

L'acte de prsentació ha tingut lloc en un acte presidit per l’alcalde del municipi gironí, Sergi Serramitja, amb l’assistència de la vicerectora de Recerca de la UAB, Assumpció Malgosa; la degana de la Facultat de Filosofia i Lletres, Margarita Freixas, i Antoni Palomo, director de l’equip de receca que investiga jaciment.

La creació del Campus d’Arqueologia i Paleontologia de la Cova del Pasteral enfortirà la recerca i el desenvolupament científic d’aquest jaciment arqueològic. Serà una eina essencial per a la formació pràctica d’estudiants de grau i de màster, i del doctorat en Arqueologia Prehistòrica de la UAB. Addicionalment, a les instal·lacions del jaciment hi ha el Centre de Divulgació de l’Espai Natural i Arqueològic de les Coves del Pasteral i la Muntanya de Canet i les antigues escoles del Pasteral Mestre Cicres. L’acord contribuirà també a dinamitzar el patrimoni arqueològic del municipi mitjançant la difusió dels resultats científics en l’àmbit acadèmic i entre el públic general.

Excavació i peces cova del Pasteral

La cova del Pasteral és un complex de galeries i sales intricades, algunes de les quals actualment presenten accés visible des de la superfície, mentre que d’altres estan parcialment o totalment reblertes i romanen desconegudes. Aquest espai laberíntic va ser emprat durant el neolític com a lloc d’enterrament. Concretament, es coneix que es va utilitzar durant una forquilla cronològica que va dels 5000 als 3000 anys aC, des del neolític antic fins al neolític final-calcolític.

La col·laboració de la UAB amb la Cellera de Ter en arqueologia es remunta a l’any 2021, amb treballs liderats per un equip de recerca de la Universitat en què participa també la Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats (IMF-CSIC) i hi col·labora l’empresa Insitu SCP.

Amb la signatura del nou conveni, la Cellera de Ter esdevé una de les seus del Campus d’Arqueologia i Paleontologia de la UAB. Es tracta d’un instrument que ajuda en la investigació i el desenvolupament científic en els camps de l’arqueologia, la paleontologia i el patrimoni cultural, així com en la seva gestió i difusió. Actualment, en formen part una vintena de jaciments arqueològics de tot Catalunya.

Dins de