La competició internacional PLANKCS reunirà els millors estudiants de física del món a la UAB
Els millors estudiants de física de tot el món, entre ells un equip de la UAB, es reuniran el proper 3 de maig a la Facultat de Ciències de la UAB per participar en la final de la competició PLANCKS, l'esdeveniment d'aquest tipus més important que s'ha fet mai a l’Estat. Les activitats inclouen visites a centres d’avantguarda i conferències com la que pronunciarà Anne L'Huillier, Premi Nobel de Física del 2023.

Els millors estudiants de física de tot el món es reuniran a principis de maig a la UAB per participar en la final de la competició PLANCKS, la més prestigiosa en física en l'àmbit internacional.
Cada any, països de tot el món escullen els seus millors estudiants de física de grau i de màster, que s'enfronten en la gran final. L’esdeveniment està organitzat pel Grup d'Estudiants de la Real Societat Espanyola de Física (GdeE-RSEF). Aquest any, la trobada es farà a Barcelona i reunirà 200 estudiants d'equips de 30 països diferents, entre els quals n'hi haurà un de la UAB. Dels 140 equips de l’Estat que van participar han aconseguit passe per a la final quatre d'ells: 'Txistorra' de la Universitat Politècnica de València, que va aconseguir l'or en la preliminar; 'Oppenhomies Beta+' de la Universitat Autònoma de Barcelona, que va quedar en segona posició; 'PSIsicos' de la Universitat de Valladolid, tercer classificat i 'Plock' de la Universitat Autònoma de Madrid.
La trobada, que s’organitza en col·laboració de la UPC i de la Universitat de Barcelona, es desenvoluparà entre els dies 1 i 5 de maig, i la gran final de la competició, dissabte 3 de maig a la Facultat de Ciències, consistirà en un examen multidisciplinari de 3 hores de durada. Al llarg dels 5 dies de l’esdeveniment es faran visites a centres científics catalans, com el sincrotró Alba o el Barcelona Supercomputing Center, taules rodones i xerrades amb personalitats de la física de tot el món. En destaquen la xerrada d'Anne L'Huillier, Premi Nobel de Física del 2023, i les conferències de la catedràtica Alicia Sintes de la Universitat de les Illes Balears, i de Bárbara Buades, doctorada a l'Institut de Ciències Fotòniques i CEO de la companyia Meetoptics.