L'ECIU University, renovada per 4 anys més
L’European Consortium of Innovative Universities (ECIU) ha obtingut el suport del programa Erasmus de la Comissió Europea per continuar construint l’ECIU University, de la qual forma part la UAB. En aquesta nova etapa, els reptes i els micromòduls continuaran sent els components clau de les oportunitats d'aprenentatge flexibles.
La Comissió Europea ha anunciat els resultats de la convocatòria 2022 de la iniciativa d'universitats europees on 16 universitats europees, entre les quals l’ECIU University, continuaran rebent suport.
El vicerector de Relacions Internacionals i actual president de l’ECIU, Màrius Martínez, s’ha mostrat satisfet: “La renovació del projecte per 4 anys més és un gran estímul i la constatació de la feina ben feta de moltes persones a totes les universitats del consorci. Els propers anys oferiran grans oportunitats per a la innovació en docència i recerca.”
En aquesta nova etapa, l’ECIU University rebrà un total de 14,4 milions d’euros per continuar oferint reptes i micromòduls on els estudiants poden aportar solucions reals a problemes reals.
Els propers passos de la Universitat Europea conjunta reforçaran el desenvolupament de tres conceptes innovadors clau a l'educació superior: vies d'aprenentatge flexibles, microcredencials i l'enfocament basat en reptes.
Els itineraris d'aprenentatge flexibles són el concepte bàsic de l'ecosistema de l’ECIU University, on el grau tradicional és substituït per un passaport europeu de competències. Així, quan l’estudiant finalitzi satisfactòriament un repte o un micromòdul, les microcredencials s’afegiran a aquest passaport que actualitzarà els resultats de l’aprenentatge continu. En aquest sentit, les microcredencials es consideren una eina prometedora per impulsar l'aprenentatge permanent i l'ocupabilitat a Europa, i l’ECIU University hi tindrà un paper clau, perquè totes les universitats del consorci n’emetran en els propers anys.
Aprenentatge basat en reptes
L’enfocament de l'aprenentatge basat en reptes és una eina educativa d'èxit per implicar aprenents, professors, membres del personal i parts interessades en la resolució de reptes de la vida real. Durant aquesta primera etapa, els desafiaments de l’ECIU University es van centrar en l'objectiu de desenvolupament sostenible núm. 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. En la següent fase, els reptes cobriran una àrea més àmplia de temes rellevants a nivell mundial, com ara el canvi climàtic.
Des que l’ECIU University va començar al novembre del 2019, més de 400 estudiants i més de 100 professors i membres del personal hi han participat en els últims anys, resolent més de 60 reptes proposats per la indústria, les ciutats i les comunitats. A banda dels reptes, els estudiants també han pogut gaudir de micromòduls, que proporcionen una formació més especialitzada.
La UAB ha participat activament en l’ECIU University oferint diversos reptes: Prevention of textile waste, Transform the free food distribution program guaranteeing alimentary security for vulnerable groups, SuperBlock of Covadonga, Providing affordable, decent and energy-efficient housing to guarantee a basic right and strengthen community life, Digital inclusion against social inequality i Reinventing food access. Actualment, la UAB té dos reptes amb inscripció oberta: Engaging energy transition to pursue a new energy System i Big Data & Climate Change in Barcelona. L’alumnat de la UAB pot, a més, reconèixer fins a 6 crèdits ECTS.
Sobre l’ECIU University
Es tracta de l’aliança universitària europea més gran amb 13 membres en 13 països europeus diferents, una de les disset iniciatives internacionals que van ser seleccionades per la Comissió Europea a la convocatòria per a European Universities com a part del programa pilot EU Erasmus+ l’any 2019.
A més de la UAB, avui dia en formen part la Universitat de Linköping (Suècia), la Universitat de Trento (Itàlia), la Universitat Tecnològica de Hamburg (Alemanya), la Universitat d’Aveiro (Portugal), la Universitat d’Stavanger (Noruega), l’INSA (França), la Universitat de Dublín (Irlanda), la Universitat Tecnològica de Kaunas (Lituània), la Universitat Tecnològica de Lodz (Polònia), la Universitat de Tampere (Finlàndia), la Universitat de Twente (Països Baixos) i la Universitat d’Aalborg (Dinamarca).
Més informació: Web de l'ECIU University a la UAB
Nous reptes de l'ECIU University
Entrevista a Marcos Lascurain i Ana Lupiañez
Entrevista a Fernanda Sauca