Jocomunico, l'app que parla amb naturalitat
Joan Pahisa, doctorand de la UAB, ha presentat el dimecres 25 de gener al Parc de Recerca UAB l'aplicació Jocomunico, que permet comunicar-se a les persones que tenen problemes en la parla. La solució és capaç de transformar el llenguatge pictogràfic en llenguatge natural i proporciona una comunicació fluida entre emissor i receptor.

La solució ha estat desenvolupada per Joan Pahisa, doctorand en Enginyeria Informàtica i Processament del Llenguatge Natural de la UAB, juntament amb un equip de sis joves professionals especialitzats en enginyeria informàtica, telecomunicacions, traducció i interpretació, i belles arts. Ha estat creada dins un LAB d'integració del programa Talentum de Telefónica, en col·laboració amb Fundació Adecco i Ericsson.
El funcionament de Jocomunico és molt senzill. L'aplicació inclou un complet sistema de pictogrames que permeten expressar moltes idees i accions. Un cop triats i ordenats els dibuixos, l'aplicació els transforma en una frase natural. Per exemple, un conjunt de pictogrames com ara "anar", "escola", "demà", es converteix en una frase natural: "Demà aniré a l'escola". A més a més, l'aplicació permet afegir vocabulari personalitzat, crear carpetes per preparar converses i anar directament a un historial de frases d'ús més comú.
"L'aplicació proporciona una comunicació més natural i fluïda entre emissor i receptor, transformant el llenguatge pictogràfic en llenguatge natural en català i castellà", ha explicat Joan Pahisa durant la presentació.
L'aplicació és tàctil, tot i que està adaptada perquè els usuaris amb problemes de mobilitat puguin utilitzar els polsadors externs que fan servir habitualment per a altres aplicacions.
Jocomunico ja ha començat a utilitzar-se amb èxit en el centre Prodis de Terrassa, una entitat social sense ànim de lucre destinada a l'assistència i la promoció integral de persones adultes amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental o paràlisi cerebral, i s'espera que el seu ús s'estengui pròximament a prop de 200 centres. Marta Jové, logopeda del centre Prodis, ha destacat: "Hem provat l'aplicació amb usuaris del centre amb diferents perfils cognitius i el resultat ha estat molt positiu, ja que els ofereix poder comunicar-se de manera natural i els facilita l'aprenentatge i evolució del nivell lingüístic".
Vídeo del funcionament de Jocomunico