Joan Botam i l'associació Esquitx reben els premis Memorial Àlex Seglers
La tasca realitzada per Joan Botam en l'acostament entre tradicions religioses i per l'Associació Esquitx pel desenvolupament personal dels joves ha estat reconegudes a la quarta edició dels premis Memorial Àlex Seglers, que van ser lliurats l'1 d'octubre passat, en un acte a la Casa Duran de Sabadell.

L'Associació Juvenil Esquitx neix fa 25 anys a Sabadell iniciant la seva acció educativa i social en els barris de Can Rull, Cifuentes i Els Merinals. És una entitat sense ànim de lucre d'educació en el lleure i compromesa amb els infants i joves del barri. El seu lema és "Créixer, aprendre i divertir-se" i el seu objectiu és educar en uns valors i unes actituds que facin possible que els infants i joves assoleixin aquest propòsit. Fa deu anys, l'Esquitx va fer un canvi de rumb tot apostant per dedicar-se a l'acció social. Es va incorporar aleshores un equip de professionals, que de mica en mica ha anat creixent i ha estat al capdavant dels diversos projectes.
Joan Botam va fundar l'any 1984 el Centre Ecumènic de Catalunya, del qual és actualment president. Com a president de la Unió de Religiosos/es de Catalunya, va promoure el primer Congrés de Vida Religiosa a Catalunya i va ser soci fundador de la Plataforma Intercultural Barcelona 1992 per al diàleg interreligiós. Va presidir la comissió encarregada d'elaborar l'avantprojecte de Centre Interreligiós / Servei Municipal d'Atenció a Persones i Agrupacions Religioses de Barcelona. L'any 2000, juntament amb Enric Capó, va representar la ciutat a la cimera del mil·lenni de líders religiosos i espirituals de Nacions Unides. L'any 2010 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi.
Quarta edició
El premi Memorial Àlex Seglers és un reconeixement a la trajectòria de persones o organitzacions compromeses amb la defensa de la diversitat i el foment de la convivència. El premi, alhora, ret homenatge a Seglers (1970-2010), qui va ser professor de la UAB i expert en dret eclesiàstic reconegut internacionalment.
Aquest guardó, que arriba enguany a la quarta edició, està organitzat per l'Ajuntament de Sabadell, la UAB, la Generalitat, la Diputació de Barcelona, l'Obra Social "la Caixa", la Federació Catalana de Municipis i l'Associació Catalana de Municipis. El jurat està integrat per representants de les entitats organitzadores, experts en matèria de drets humans i representants de la diversitat de creences i conviccions.
Els guanyadors rebran un plat artístic elaborat per a l'ocasió per Lluís Clapés i Agustí Puig, dos artistes sabadellencs. Les obres s'han pogut realitzar gràcies a la coordinació del Museu d'Art de Sabadell i amb la col·laboració de La Fundació Obra Social "la Caixa".