Iñaki Gabilondo, Premi Ítaca 2023: "Si heu escollit el periodisme, no us heu equivocat"
Iñaki Gabilondo va rebre ahir el Premi Ítaca 2023 a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB i va reivindicar amb fermesa el futur del periodisme en el marc de la XII Jornada de Viatges, Comunicació i Aventura: Camins i Fronteres, que van organitzar el Gabinet de Comunicació i Educació i el màster en Periodisme de Viatges, amb el suport de Fundació Autònoma Solidària. Gabilondo va rebre el guardó de mans de Rosa Maria Calaf, guanyadora del premi a l'edició del 2022, i va mantenir un diàleg amb Martín Caparrós sobre la situació actual del periodisme, que "no està en crisi —segons va dir Gabilondo—, sinó que s'està reinventant".
Gabilondo i Caparrós van dissertar sobre les transformacions del sector i sobre el paper del periodisme en la societat actual, en què vivim aclaparats per grans quantitats d'informació a través de la xarxa. El periodista basc va fer un símil tot dient que, "en una inundació, el primer que escasseja és l'aigua potable", per afirmar tot seguit que el periodisme ha de ser com "jaciments d'aigua potable" enmig del tsunami informatiu. Per això, els periodistes tenen una tasca cabdal en "aprendre a escollir, és a dir, a descartar", entre tota la informació, i es va dirigir als estudiants de la Facultat tot afirmant: "si heu escollit el periodisme, no us heu equivocat".
Per a Gabilondo, al periodista "li ha d'importar el que li passa a la gent", perquè l'ofici va desenvolupar-se justament quan van començar a ser reconeguts els drets de la ciutadania i, entre ells, el periodisme representa "el que tu tens dret a saber com a membre de la societat". Els dos ponents van reflexionar sobre els continguts que més es consumeixen als mitjans de comunicació i Caparrós es va preguntar en veu alta: "No deu ser que el periodisme consisteix a explicar-li a la gent allò que no vol que li expliquin?". I va desenvolupar la idea afirmant que "es pot escriure per a un públic que no existeix per contribuir a que existeixi una mica més".
Per la seva banda, Gabilondo, que acumula "gairebé seixanta anys" de professió principalment a mitjans radiofònics, va parlar de l'evolució de la ràdio durant la seva carrera, en què ha viscut transformacions tan importants com l'auge dels transistors o la revolució digital actual. I va aconsellar centrar-se en la figura de l'oient, tot explicant que ell parlava als seus equips a la redacció dient-los: "recordeu que el nostre destinatari de la nostra activitat no està en aquest estudi". La "responsabilitat" del periodisme està en el destinatari del missatge, i per això Gabilondo va emfatitzar la importància dels valors de la credibilitat i de la independència.
Un referent del sector
Iñaki Gabilondo es va formar en periodisme a la Universitat de Navarra i, al llarg d'una dilatada trajectòria que va començar als anys seixanta del segle passat, ha estat, entre d'altres, presentador del Telediario i director d'informatius de TVE, director d'Hora 25 i conductor d'Hoy por Hoy a la Cadena SER, presentador de Noticias Cuatro i de multitud de programes informatius a diferents canals de ràdio i televisió, i autor del videoblog La Voz de Iñaki, d'El País i la SER.
Ha rebut nombrosos reconeixements, com ara diversos premis Ondas, la medalla d'or de l'Acadèmia Espanyola de la Ràdio, els premis Ortega y Gasset, Víctor de la Serna, Tomás y Valiente i Micròfon d'Or, el doctorat honoris causa per diverses universitats espanyoles i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. En l'acte d'ahir, per anunciar el lliurament del Premi Ítaca, el catedràtic de Periodisme de la UAB i expresident de RTVE José Manuel Pérez Tornero va destacar “l’honestedat" i “la valentia" de Gabilondo, entre altres valors.
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Educació de qualitat
- Ciutats i comunitats sostenibles