Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Iñaki Gabilondo inaugura el congrés de la ràdio reivindicant el paper del periodisme en la defensa de la democràcia

15 nov. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El periodista Iñaki Gabilondo ha reflexionat sobre el fenomen de les fake news i el paper del periodisme radiofònic en la defensa de la democràcia en el marc de la conferència inaugural del Congrés Internacional de la Ràdio, que organitzen la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB i Cadena Ser avui i demà al CaixaForum de Barcelona.

Congrés Internacional de la Ràdio

Gabilondo ha repetit un símil que, segons ha explicat, fa servir recorrentment: "A les inundacions, com hem comprovat aquests dies, el primer que escasseja és l'aigua potable". Ara, davant de l'allau d'informació que està a disposició de la ciutadania, és vital preservar la informació de qualitat i, per això, ha considerat que "haurem de combatre les fake news fent extraordinàriament bé la nostra feina". Ha destacat que darrera de les notícies falses hi ha organitzacions, tota una indústria dedicada a "enverinar" amb desinformacions, i que els mitjans de comunicació "han d'estar indiscutiblement en la bàndol de la defensa de la democràcia" atès que, segons ha afirmat, "els mitjans són pares i fills alhora de la democràcia".

El periodista ha mostrat una visió optimista del paper dels podcasts, que mantenen alguns dels aspectes clau del mitjà radiofònic, com el fet singular que, "per escoltar la ràdio, no cal deixar de fer res més: la ràdio acompanya el batec del cor". Ha destacat també "la transversalitat" de la ràdio com una de les seves característiques definitòries, la seva capacitat de crear un sentit comunitari que destaca "ara que vivim una època de polaritzacions extremes". I ha evocat la seva llarga trajectòria en el sector al llarg d'unes dècades en què mai han faltat veus anunciant la fi del mitjà radiofònic i, en canvi, "cada element nou no ha fet més que provar l'extraordinària salut de la ràdio".

Una col·laboració "exemplar"

En els parlaments institucionals que han obert el congrés, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha felicitat els organitzadors i ha lloat aquest congrés com "un exemple de col·laboració entre les universitats i els mitjans de comunicació". Ha coincidit amb Gabilondo en ressaltar el paper cívic de la ràdio i del periodisme perquè "la defensa de la democràcia comença amb la defensa de la veritat" i perquè "la ràdio no entén de fronteres socials, culturals o nacionals". A més, ha  definit els valors del mitjà tot afirmant que la ràdio és "companyia, informació i comunitat".

Per la seva banda, el rector de la UAB, Javier Lafuente, ha lloat la posició de la Facultat de Ciències de la Comunicació com un "un referent per a desenes de generacions de periodistes i d'investigadors", alhora que ha felicitat Cadena SER pel centenari de Ràdio Barcelona, l'efemèride que ha propiciat l'organització del congrés. Per a Lafuente, la importància del congrés rau en el fet que "cal debatre i compartir coneixements i experiències per enfortir la presència de la ràdio tant en l'àmbit comunicatiu com en el conjunt de la societat".

Pilar Gil, vicepresidenta de PRISA, ha qualificat el congrés com un "punt i final fantàstic" als actes de celebració del centenari del mitjà, alhora que ha agraït la col·laboració de la UAB perquè considera "indispensable el treball conjunt entre la indústria de la ràdio i les universitats d'arreu d'Espanya i Amèrica Llatina". I Carlos Núñez, president executiu de PRISA Media, ha reflexionat que "la ràdio és el mitjà que ha afrontat la revolució digital tot fidelitzant les audiències tradicionals i sumant-ne d'altres" i que, a més, "vertebra la memòria de totes les generacions de l'últim segle".

El congrés internacional de la ràdio seguirà desenvolupant-se aquesta tarda en diverses sessions sobre temes com ara les noves narratives, la publicitat al mitjà, els models de consum de música o els mesurament de les audiències. Demà, la segona jornada del congrés abastarà sessions sobre la intel·ligència artificial, la veu humana vs. la veu sintètica o els cotxes connectats, entre d'altres. La trobada clourà amb la lectura del Manifest Barcelona 2024 sobre el futur de la ràdio i de l'àudio. Es pot seguir en directe al canal de YouTube de la UAB.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Educació de qualitat
  • Aliança pels objectius

Dins de