Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Historiadors analitzen els «nusos opositors» antifranquistes 50 anys després de l'inici de la fi de la dictadura

25 abr. 2025
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Dins el cicle «De la dictadura a la democràcia», coordinat per la catedràtica d'Història Contemporània de la UAB Carme Molinero, el proper 30 d'abril tindrà lloc el col·loqui «Nusos opositors en la lluita contra la dictadura» a l'auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres. Així doncs, la UAB acollirà una de les activitats del programa institucional de commemoració del cinquantenari de l'inici de la transició democràtica.

Nusos opositors a la dictadura

Les diverses ponències de la jornada tractaran sobre el paper de l'oposició antifranquista en la deslegitimació, la posada en qüestió i la crisi del franquisme, un activisme que va fer impossible el manteniment de la dictadura. La inauguració de la jornada, que tindrà lloc a les 9.30 h, comptarà amb les intervencions del secretari d'Estat de Memòria Democràtica, Fernando Martínez; el rector de la UAB, Javier Lafuente, i la degana de la Facultat de Filosofia i Lletres, Margarita Freixas.

El col·loqui està coordinat per la professora Molinero i per Pedro Ysàs, catedràtic també d'Història Contemporània de la UAB, i està organitzat pel Departament d'Història Moderna i Contemporània. Comptarà amb una sèrie de ponències sobre els espais de dissidència durant la dictadura, el paper dels comunistes i de les «esquerres revolucionàries» en la lluita democràtica, la renovació dels nacionalismes, la reconstrucció del PSOE i les expressions culturals antifranquistes. Entre els ponents, a més dels professors Molinero i Ysàs, hi intervindran José Luis Martín Ramos, Pau Casanellas i Ricard Martínez, tots ells de la UAB; Javier Muñoz, de la Universitat Complutense de Madrid; Paola Lo Cascio, de la UB, i Miguel Ángel Ruiz, de la Universitat de Saragossa.

El fil articulador del cicle és analitzar el que va suposar la dictadura franquista per a la societat espanyola, parant atenció a temes com ara el control social i els suports al règim franquista, les resistències quotidianes, el franquisme i les dones, o les lluites que van intentar posar fi a la dictadura i instaurar una democràcia plena. El cicle està vinculat al programa «Espanya en llibertat. 50 anys», el conjunt d'activitats organitzat pel Govern espanyol que s'està desenvolupant a diverses universitats espanyoles al llarg de 2025 amb l'objectiu de commemorar el cinquantè aniversari de la mort del dictador Francisco Franco i l'inici de la transició cap a un règim democràtic.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Pau, justícia i institucions sòlides
  • Educació de qualitat

Dins de