Es publica un document per incidir en les polítiques pel compromís universitari
A partir de les conclusions dels grups de treball d’una jornada celebrada el mes de juliol, la FAS publica un document d’incidència política on es recullen propostes pel compromís social de la universitat vers l’emergència climàtica i els conflictes armats.
El passat 7 de juliol, la comunitat universitària i diferents actors de la societat civil es varen reunir a la Casa de la Convalescència de la UAB a fi de generar coneixement col·lectiu sobre com afrontar dos reptes globals urgents: la crisi ecològica i els conflictes armats. La jornada, anomenada Universitats Compromeses: el compromís social universitari, a prova davant l’emergència ecològica i els conflictes armats, va ésser organitzada per la Fundació Autònoma Solidària amb el suport de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, i posà el focus en l’enfortiment del compromís de les universitats amb la Justícia Global.
Per fer-ho, una part important de la jornada de treball es va dedicar a la reflexió, a partir de dos grups de treball diferents, un sobre l’emergència ecològica i l’altre sobre els conflictes armats. Així, un grup es centrà en la necessitat d’implementar polítiques universitàries radicals per fer front al col·lapse ambiental, mentre l’altre ho feu en les accions que, des de la comunitat i institució universitària, s’han de dur a terme per fer front a les conseqüències humanes dels conflictes armats i caminar cap a la pau. A partir dels resultats d’aquest exercici, la FAS ha publicat un document d’incidència política on es recullen les propostes més rellevants de cada grup de treball.
La dinàmica dels grups de treball fou la següent: plantejar uns objectius a llarg termini sobre els quals pensar en accions o polítiques a implementar per la seva consecució i, finalment, proposar accions concretes realitzables a curt termini, les quals serien els primers passos de les polítiques o accions més amplies.
Les propostes per la pau i la sostenibilitat
A tall d’exemple, un dels objectius que el grup de treball en Conflictes Armats va plantejar va ser el d’aconseguir una universitat compromesa social i políticament amb la pau i la desmilitarització, tot cercant la veritat i la reparació dels conflictes. Per la seva consecució, van destacar la importància de reconèixer i enfortir el rol d’activista institucional de la universitat, i entre els primers passos per aconseguir-ho es va subratllar els d’organitzar activitats de co-creació entre universitats i agents socials, o el de realitzar campanyes comunicatives que faciliten el vincle entre la universitat i la societat civil.
Altrament, per assolir l’objectiu a llarg termini d’aconseguir una universitat responsable i sostenible en totes les seves pràctiques (que s’abasteixi d’energia de fonts renovables, que utilitzi materials sostenibles, que promogui pràctiques internes de resiliència ecològica, etc.), el grup de treball en Emergència Ecològica i Justícia Ambiental va fer diverses propostes d’acció; entre elles, la d’incorporar un protocol ètic basat en criteris d’economia social i solidària i de sostenibilitat ecològica en totes les contractacions externes. Alguns dels primers passos podrien ser la creació d’una comissió tècnica de transició ecològica o la rescissió dels contractes firmats amb proveïdors amb pràctiques empresarials contaminants o que vulnerin els Drets Humans.
Trobareu totes les propostes a llarg, mitjà i curt termini, al document de retorn i incidència, publicat en català i castellà, que ja s’ha fet arribar a totes les persones i entitats que van participar de l’acte, així com a instàncies i organismes clau de la UAB.
Més informació: El compromís social universitari, a prova davant l'emergència ecològica i els conflictes armats al món. Document de retorn i incidència
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Pau, justícia i institucions sòlides
- Energia neta i assequible