Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Es presenta el Premi ¿Pensar més¿ d¿Assaig Jove-Memorial Gabriel Ferrater¿,

03 nov. 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i l’Associació Gabriel Ferrater han presentat el dimecres, 3 de novembre, a Sant Cugat del Vallès, el Premi “Pensar més” d’Assaig Jove-Memorial Gabriel Ferrater”per promoure l’escriptura i el pensament crític entre els joves.

El Premi “Pensar més” d’Assaig Jove-Memorial Gabriel Ferrater” s'ha creat per promoure l’escriptura i el pensament crític entre els joves interessats (escriptors, estudiants universitaris i investigadors) per qualsevol branca del saber, i així contribuir a desenvolupar l’escriptura científica, la intel·ligència i la imaginació, tal com va fer Gabriel Ferrater.  

El Premi està dedicat a la figura intel·lectual de Gabriel Ferrater -del qual l’any vinent, el 2022, se celebra l’Any Gabriel Ferrater-, i al llegat que ha deixat la seva obra literària i el seu pensament, i vol ser un homenatge a l’esforç que va esmerçar per ajudar els poetes, els alumnes i els lectors més joves a “pensar més”.  

Poden presentar-se, fins al 27 d’abril de 2022, autors i autores d’un màxim de 35 anys. L’autor o autora de l’obra guanyadora escrita en llengua catalana rebrà, del pressupost municipal, un premi de 6.000 euros en concepte d’avançament sobre els drets d’autor, i el Servei de Publicacions de la UAB se n’ocuparà de l’edició i publicació de l’obra, tant en format imprès com electrònic.  

En aquesta primera edició, el jurat està format per professors i professores de la UAB de diferents especialitats així com per altres persones amb reconegut prestigi per la seva aportació acadèmica o intel·lectual: el sociòleg de la UAB, Salvador Cardús; la filòsofa Marina Garcés; el que fou professor de Física de la UAB, David Jou; el professor de literatura de la UAB i escriptor, Jordi Julià; i la poeta, narradora i traductora Marta Pessarrodona.     El dimecres, 3 de novembre, en roda de premsa, s’ha presentat el premi, amb la presència de Mireia Ingla i Mas, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès; Joan Tres Arnal, president i fundador de l’Associació Gabriel Ferrater, Javier Lafuente Sancho, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).  

El rector Javier Lafuente ha volgut valorar i emfatitzar el paper de Gabriel Ferrater com a professor de lingüística i de crítica literària a la UAB, quan la universitat tot just acabava de néixer i que emplaçava la Facultat de Filosofia i Lletres a les dependències del Monestir de Sant Cugat. I ha dit que “sens dubte, promoure aquesta actitud reflexiva, que genera coneixement nou i sovint desperta el debat i l’intercanvi d’idees, és socialment necessari i és un dels objectius fonamentals de la Universitat”. Ha destacat, així mateix, el treball conjunt entre les tres institucions impulsores del premi, les quals tenen interessos comuns, entre d’altres, l’objectiu d’enfortir la dimensió cultural de la societat.  

L’alcaldessa Mireia Ingla ha destacat la figura de Ferrater, que va ser una persona molt implicada en la vida cultural de Sant Cugat, però també algú que es va bolcar en ajudar les joves generacions a escriure, a pensar, a crear. També s’ha referit a com “la pandèmia ha reforçat la importància dels moments d’introspecció, de llegir, de pensar i reflexionar, d’aprendre per nosaltres mateixos en un món que cada vegada va més accelerat”. En aquest sentit, ha apuntat que “el llegat de Ferrater pot cobrar més vida que mai en aquest context, i que les seves lliçons ens poden resultar molt útils de cara a la societat que s’hauran d’impulsar en un futur no gaire llunyà”.  

Joan Tres ha explicat que un dels principis fundacionals de l’Associació Gabriel Ferrater és donar a conèixer l’obra i la personalitat intel·lectual de Gabriel Ferrater perquè “ell va contribuir, no només a transformar la poètica del darrer terç del segle XX també la crítica literària i la lingüística”. “Va tenir una mentalitat oberta a totes les branques del saber: va estudiar ciències exactes, va ser pintor, va ser crític d’art, crític literari va traduir textos assagístics de Kafka, Hemingway o Beckett, va treballar de lector editorial, va fer cursos de literatura catalana a la UB i gramàtica, lingüística i crítica literària a la UAB”, ha dit el president de l’Associació Gabriel Ferrater.  

Més informació:
PREMI PENSAR MÉS D’ASSAIG JOVE-MEMORIAL GABRIEL FERRATER

Dins de