Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Els Premis Eines distingeixen tres projectes de rehabilitació cognitiva, inclusió social i creació d'imatges lliures

16 oct. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Tres projectes de transformació social d'àmbit català, vallesà i local han estat guardonats en la quarta edició dels Premis Eines, que distingeixen activitats de transformació social emmarcades dins dels disset objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides. Els guardons van ser lliurats ahir en un acte institucional a l'Auditori Municipal Antonio Díaz - El Mago Pop de Badia del Vallès on van intervenir la consellera d'Igualtat i Feminisme de la Generalitat, Eva Menor; el rector de la UAB, Javier Lafuente; i l'alcalde badienc, Josep Martínez.

Premis Eines 2024

Han estat premiats els projectes REVIVE, Retícula i Obrador de pastisseria del Centre Ocupacional del Bosc, compromesos amb, respectivament, la rehabilitació cognitiva de les persones grans mitjançant realitat virtual immersiva, la representació visual inclusiva i la inserció laboral de persones amb discapacitat psíquica a través de la pastisseria. Els premis tenen una dotació econòmica de 2.500 euros cadascun. Aquests guardons són atorgats per la UAB, l'ajuntament de Mollet del Vallès, els consells comarcals del Vallès Occidental i del Vallès Oriental i la Diputació de Barcelona, institucions que integren la Càtedra en Emprenedoria i Innovació Social, adscrita al Centre d'Estudis i de Recerca en Emprenedoria i Innovació Social (CREIS).

El premi Eines d'àmbit català ha estat atorgat a REVIVE, un programa de rehabilitació neuropsicològica mitjançant la intervenció amb realitat virtual immersiva (RVI) per millorar l'estat cognitiu, físic i emocional de la gent gran. La iniciativa, impulsada per Suara, ofereix un entorn terapèutic que combina mindfulness, activitats cognitives i activitat física. Aquesta tecnologia permet als participants simular situacions desafiadores en un entorn segur, fomentant l'autonomia i la qualitat de vida. Amb la col·laboració del Grup de Recerca Cervell, Cognició i Conducta del Consorci Sanitari de Terrassa i de Broomx, empresa dedicada a la tecnologia immersiva, REVIVE s'ha consolidat com un model d'estimulació innovador i amb validesa científica. El projecte es dirigeix a persones grans amb envelliment normal i amb deteriorament cognitiu lleu amb l'objectiu de millorar la funció cognitiva i la qualitat de vida a través de la realitat virtual immersiva. Durant el 2024, es preveu l'expansió del programa a diverses regions de Catalunya, ampliant l'abast territorial i beneficiant més usuaris i centres de dia.

Pel que fa al premi Eines d'àmbit vallesà, ha estat per a Retícula, un banc d'imatges social i lliure que trenca amb les narratives visuals estereotipades. Impulsat per la Cooperativa de Comunicació Crisàlide, Retícula és un repositori fotogràfic d'accés lliure i gratuït que representa la diversitat en totes les seves formes, amb una mirada feminista, interseccional, antiracista i inclusiva de les persones amb diversitat funcional. El projecte, creat com a resposta a la manca de representativitat en els continguts visuals del sector de l'economia social i solidària, ofereix imatges que reflecteixen la quotidianitat de col·lectius sovint invisibilitzats. Les seves col·leccions fotogràfiques s'organitzen per temes com ara LGTBIQ+, consum, cultura, mobilitat, feina i dones, i estan disponibles sota llicència Creative Commons. Amb el suport del Servei d'Emprenedoria i Economia Social de l'Ajuntament de Terrassa, Retícula ha aconseguit visibilitzar històries que fins ara no tenien presència en els bancs d'imatges convencionals. La iniciativa es troba en constant creixement gràcies a la col·laboració i participació de la comunitat, que contribueix a ampliar l'arxiu fotogràfic.

Finalment, el premi Eines d'àmbit local ha distingit l'Obrador de pastisseria del Centre Ocupacional del Bosc, un projecte de formació en pastisseria per a persones amb discapacitat psíquica. Aquest obrador, situat a Mollet del Vallès, forma part del Servei Ocupacional d'Inserció del Centre Ocupacional del Bosc i té com a objectiu capacitar als seus participants per desenvolupar tasques pròpies de la pastisseria, així com adquirir hàbits laborals i actituds de responsabilitat. El projecte s'ha convertit en un espai d'aprenentatge on els usuaris elaboren galetes, magdalenes, pans de pessic i altres productes, que després venen en fires locals i a famílies de la comunitat. L'obrador és reconegut a la comarca pels seus productes artesanals i ecològics, com les seves famoses magdalenes, amb les quals participen a la Fira d'Artesans de Mollet. El projecte té com a futur la creació d'un obrador productiu i d'una botiga al mercat municipal, per tal de garantir la inserció laboral dels usuaris i donar continuïtat a aquesta iniciativa formativa.

"Motor de transformació"

El rector Lafuente, en el seu parlament, va afirmar que "no hi ha ara res més important que la connexió entre universitat i societat" i va afegir que "la universitat no és res si no aconsegueix esdevenir un motor de transformació del seu entorn". Per la seva banda, la consellera Menor es va congratular de participar per primer cop en aquesta cerimònia i va assegurar que "hem de treballar en la transformació social per assolir la veritable igualtat entre totes les persones". I l'alcalde Martínez va afirmar que és "un privilegi" per a Badia del Vallès acollir el lliurament dels premis Eines, una iniciativa que "mostra que la innovació pot ser una eina poderosa per transformar realitats".

En l'acte es va presentar l'Anuari d'Emprenedoria, Economia i Innovació Social 2024, així com l'actualització del Visor CREIS 2024 amb novetats sobre l'economia social i solidària a l'Àmbit B-30. Jesús Delgado, vicepresident de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, va oferir la ponència "Reptes del Tercer Sector Social", destacant els principals desafiaments i oportunitats del sector. L'acte va comptar també amb la participació del president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero; el vicepresident del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Xavier Garcès; i l'alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Treball digne i creixement econòmic
  • Salut i benestar
  • Reducció de les desigualtats
  • Consum i producció responsables
  • Ciutats i comunitats sostenibles
  • Aliança pels objectius

Dins de