Els 30 anys del CERec, en un llibre commemoratiu
El Comitè d’Ètica en la Recerca de la UAB ha recollit la seva història i la de l’avaluació de l’ètica en la recerca en un volum publicat pel Servei de Publicacions de la Universitat, disponible en línia.
El llibre L’ètica en la recerca a la UAB. Els primers trenta anys ha estat editat per José Luis Molina, catedràtic d’Antropologia Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i director del Comitè d’Ètica en la Recerca (CERec), i l’antropòloga Sílvia Villagrasa Krasnobayeva.
El volum recull les experiències, vivències i relats personals dels protagonistes que han format part del CERec des dels seus inicis fins ara: personal investigador, personal d’assessorament en benestar animal, i personal tècnic i administratiu. Una quarantena de persones que han estat responsables de l’avaluació ètica d’uns 6.000 projectes de recerca i cursos de formació i sensibilització i, en general, de l’assessorament al personal investigador de la UAB.
«El seu testimoni ens permet comprendre els canvis socials, legislatius i tecnològics de l’ètica en la recerca a la universitat i en el sistema català, estatal i internacional, i ofereix una visió integral i crítica dels progressos i desafiaments en aquest àmbit», assenyala José Luis Molina.
El contingut del llibre es divideix en tres grans blocs, inspirats en els canvis experimentats pel mateix CERec com a resposta a la conjuntura general. El primer bloc, el de recerca animal, va ser dominant en la seva primera etapa. A continuació, l’avaluació de projectes de bioètica (investigació «humana»), tema del segon bloc, va anar agafant protagonisme. Finalment, el tercer bloc descriu la incorporació de les ciències socials i les humanitats.
Una última part del volum està dedicada a reflexionar sobre els reptes que caldrà abordar en el futur proper, com ara els efectes de la intel·ligència artificial, el big data o l’edició genòmica, entre d’altres, i l’evolució del model actual de revisió dels projectes de recerca davant d’una competitivitat i una diversitat de projectes a avaluar cada cop més grans.
Enllaç: L’ètica en la recerca a la UAB. Els primers trenta anys