Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

El projecte MetaMagIC explorarà les propietats magnètiques de les metasuperfícies

10 feb. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El Projecte “Magnetic Metasurfaces for sustainable Information and Communication Technologies” (MetaMagIC), coordinat per l'ICMAB-CSIC i amb participació de la UAB, investigarà l'eficiència i sostenibilitat dels dispositius magnètics utilitzats actualment en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.

Investigadors del projecte
Membres de l'equip del projecte MetaMagIC de la UAB i l'ICMAB: Àlvar Sànchez (UAB), Anna Palau (ICMAB), Lluís Balcells (ICMAB), Narcís Mestres (ICMAB), Aleix Barrera (ICMAB), Jordi Alcalà (ICMAB), Thomas Günkel (ICMAB), Natanael Bort (UAB) / ICMAB-CSIC

El projecte va començar el dia 1 de febrer, en un esdeveniment híbrid que va permetre a tots els socis reunir-se i discutir com abordar aquesta proposta. MetaMagIC està coordinat per l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) i compta amb la participació del grup liderat pel professor del Departament de Física de la UAB Àlvar Sànchez i investigadors la Université de Lieja de Bèlgica, la Universitat de Bath del Regne Unit i la Universitat Tecnològica de Brno de la República Txeca.

“El nostre projecte explorarà un punt de vista completament nou, farà servir metasuperfícies compostes per components híbrids disposats de manera personalitzada, per a proporcionar un control sense precedents sobre els camps magnètics a petites escales, d'una manera impossible d'aconseguir amb materials naturals” explica la coordinadora del projecte Anna Palau, del Grup de Materials Superconductors i Nanoestructuras a Gran Escala (SUMAN) de l’ICMAB-CSIC.

“Les metasuperfícies personalitzades proporcionaran solucions efectives per a millorar l'eficiència i el rendiment dels dispositius magnètics funcionals: sensors, actuadors, recol·lectors d'energia o sistemes d'energia sense fils” diu Palau.

Sobre el projecte

A mesura que els dispositius es tornen cada vegada més petits, requerim un control més precís dels camps magnètics, fins a la nanoescala, per a millorar-ne el rendiment mitjançant la concentració homogènia de camps magnètics en volums petits i específics. Per a aconseguir un augment dràstic en la eficiència dels dispositius, MetaMagIC presenta el disseny de noves metasuperfícies magnètiques per a controlar els camps magnètics de baixa freqüència a escala meso i micro.

La concepció, desenvolupament i implementació d'aquesta metodologia aborda desafiaments tecnològics rellevants, com ara: millora de la sensibilitat dels sensors magnètics al incorporar-los en metamaterials plans especialment dissenyats per a tal efecte; reducció dels efectes negatius dels camps de desmagnetització que limiten el rendiment dels dispositius mitjançant l'ús de metasuperfícies, explotació de les propietats no lineals dels materials magnètics per a introduir funcionalitats noves en els dispositius magnètics com l'autoprotecció d'equips sensibles als danys causats per camps magnètics elevats; explotació de les metasuperfícies desenvolupades per a millorar l'eficiència dels materials de recol·lecció d'energia a petita escala amb l'objectiu de generar suficient energia per a operar dispositius electrònics de baixa potència, i combinació de les propietats de concentració i expulsió de camp de les metasuperfícies per a optimitzar una parella de font i receptor per a xarxes sense fils d'alta eficiència.

Sobre CHIST-ERA

El finançament d'aquest projecte prové de CHIST-ERA, un programa pioner per a projectes europeus que se centren en la recerca de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació. En particular, MetaMagIC forma part del Programa “Cap a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació Sostenibles” (S-ICT), un esquema de finançament cofund d'ERA-NET. Considerant que es preveu que les TIC consumeixin fins al 20 % de l'electricitat mundial, els projectes CHIST-ERA S-ICT estan investigant maneres d'aplicar un enfocament més sostenible a totes les àrees que afecten el consum d'energia en les TIC, des de la informàtica fins a la fabricació i disposició.

Dins de