El món va patir 36 contextos de conflicte l'any 2023, la xifra més alta dels darrers deu anys
L'Escola de Cultura de Pau (ECP) de la UAB ha publicat Alerta 2024! Informe sobre conflictos, derechos humanos y construcción de paz, un estudi que analitza l'estat de la conflictivitat i la construcció de pau al món durant l'any 2023. Entre altres conclusions, l'anuari revela que es van comptabilitzat 36 contextos de conflicte, la xifra més elevada des de l'any 2014.
A més, en un 42 % dels conflictes armats es va observar un deteriorament de la situació. Com en altres edicions, els 17 conflictes qualificats com d'alta intensitat es van concentrar especialment a l’Àfrica i a l’Àsia, tot i que els que han tingut més repercussió mediàtica estan situats a Europa (Ucraïna) i a l'Orient Pròxim (Palestina-Israel).
Va haver-hi cinc escenaris en què la situació va passar a ser considerada un conflicte armat segons l'ECP: es tracta de les crisis situades a la regió Amhara d'Etiòpia, a la regió de SSC Khatumo (Somàlia), a l'oest de la República Democràtica del Congo i al Sudan, així com la conflagració entre Israel i Hezbol·là. En contrapartida, es va retirar la consideració de conflicte a la crisi de la regió etíop del Tigre.
L'informe assenyala també que van incrementar els escenaris de tensió: n'hi va haver 114, és a dir, sis més que l'any 2022, fet que confirma l'augment del nombre de crisis sociopolítiques registrat durant els darrers anys. Gairebé la meitat d'aquestes tensions es van agreujar al llarg del 2023 i un 23 % van ser de caràcter internacional, com són els casos, potser més coneguts, de les tensions entre Veneçuela i Guaiana, entre la Xina i Taiwan o entre Corea del Nord i Corea del Sud i el seu aliat Estats Units, però també d'altres com ara les disputes territorials entre l'Índia i la Xina, o entre Armènia i Azerbaidjan.
Entre altres repercussions d'aquests conflictes, l'anuari recull dades d'ACNUR per establir que 110 milions de persones havien patit desplaçaments forçats l'any 2023. D'aquestes, 36,4 milions eren persones refugiades (més de la meitat, procedents de l'Afganistan, Síria i Ucraïna). L'ECP detecta, a més, que tant els conflictes com les tensions es produeixen majoritàriament en països on hi ha nivells pobres d'igualtat de gènere, i l'ONU ha identificat 49 actors armats sospitosos d'haver comès violacions o altres formes de violència sexual.
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Pau, justícia i institucions sòlides
- Educació de qualitat