Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

El confinament afecta més a les dones i els joves

16 abr. 2020
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Ja han sortit els primers resultats de l’Observatori del Confinament, creat pel Grup d’Investigació en Estrès i Salut de la Facultat de Psicologia de la UAB i el diari ARA, una iniciativa que vol avaluar l’adaptació de la població a la situació actual. Aquests primers resultats s’han extret d’una enquesta dissenyada pels investigadors Joaquim T. Limonero i Jordi Fernández-Castro, que ha tingut més de 16.000 respostes entre l’1 i el 5 d’abril.

Persona aplaudint al balcó

Segons l'enquesta, les dones senten més incertesa, són menys optimistes, estan més ansioses, enfadades o tristes, se senten menys capaces de gestionar la situació i dormen pitjor. Però, en canvi, són les que més mantenen les rutines i les que més donen i reben suport.

El Grup d’Investigació en Estrès i Salut de la Facultat de Psicologia de la UAB, amb el suport del diari ARA, ha creat l’Observatori del Confinament, una iniciativa per avaluar l’adaptació de la població a la situació actual. Els primers resultats de l’Observatori s’han extret d’una enquesta dissenyada pels investigadors Joaquim T. Limonero i Jordi Fernández-Castro. Ha tingut més de 16.000 respostes entre l’1 i el 5 d’abril, en la tercera setmana de confinament, que va coincidir amb un enduriment de les restriccions.

L'optimisme és clau per mantenir les rutines

Els especialistes en estrès i salut de la UAB destaquen que les actituds respecte al futur van lligades a les actituds pràctiques en el confinament: hi ha correlacions consistents entre l’optimisme i el fet de dormir bé, mantenir unes rutines i donar i rebre suport.

La gran majoria dels participants, el 69,9%, senten molta incertesa sobre l’evolució de la pandèmia, amb un 5 o més en una escala de l’1 al 7, i només el 45,3% són molt optimistes sobre el futur després de la pandèmia. Pel que fa a la situació actual, només el 27,5% estan molt ansiosos, enfadats o tristos, mentre que el 86% se senten capaços de gestionar el confinament. El 76,1% dormen bé, el 86,4% mantenen unes rutines i el 90,4% donen i reben suports dels seus.

Els rols de gènere segueixen presents

Els investigadors apunten que les diferències entre homes i dones són petites però estadísticament significatives. Van sempre en el mateix sentit, vinculat a les influències socioculturals. Les dones senten més incertesa, són menys optimistes, estan més ansioses, enfadades o tristes, se senten menys capaces de gestionar la situació i dormen pitjor. Però, en canvi, són les que més mantenen les rutines i les que més donen i reben suport.

Situació contradictòria en els més joves

En les dades per edats, hi ha dos patrons diferents. Sobre el futur, els més joves i els més grans senten menys incertesa i més optimisme, mentre que les persones de mitjana edat senten més incertesa i menys optimisme. Possiblement perquè els afecta més directament. Però, paradoxalment, en la situació actual els més joves estan més ansiosos, enfadats o tristos, se senten menys capaços de gestionar la situació, dormen pitjor, mantenen menys rutines i donen i reben menys suport. Aquests resultats milloren a mesura que puja l’edat.

El nivell formatiu és el menys influent

Pel que fa a les dades per nivell d’estudis, només en alguns aspectes hi ha diferències significatives. Com amb l’edat, també hi ha dos patrons. D’una banda, les persones menys formades estan més ansioses, enfadades o tristes i se senten menys capaces de gestionar la situació.

De l’altra, a l’hora de mantenir unes rutines, els que tenen estudis primaris i els que tenen estudis universitaris tenen uns resultats millors, mentre que les franges mitjanes pel que fa al nivell formatiu tenen més dificultats.

El diari Ara ha treballat amb els membres del Grup de Investigació en Estrés i Salut (GIES) que estudien els factors psicològics que poden tenir impacte en l’estat de salut biopsicosocial. Han publicat els gràfics resultants de la investigació que permeten veure les dades explicades d’una forma interactiva.

Dins de