El Comitè d'Ètica en la Recerca de la UAB celebra el 30è aniversari
La UAB ha organitzat un acte per commemorar els trenta anys del Comitè d’Ètica en la Recerca de la UAB (CERec) —abans Comissió d’Ètica en l’Experimentació Animal i Humana (CEEAH)—, amb la participació de destacats ponents especialistes en temes com el big data i la salut i l’aplicació de la intel·ligència artificial en diversos àmbits. L’acte tindrà lloc els propers 19 i 20 de setembre a la Sala d’Actes del Rectorat i és obert a tothom. La data límit per inscriure-s’hi és el 13 de setembre.
La primera jornada s’ha organitzat com un espai de reflexió i debat sobre temàtiques de gran rellevància actual en matèria d’ètica i recerca. La conferència inaugural, amb el títol “A New Ethics for a New Era”, és a càrrec de Dirk Lanzerath, professor de Filosofia a la Universitat de Bonn i director del Centre de Referència Alemany per a l’Ètica en les Ciències de la Vida. Altres ponents que hi participen són Lluís Montoliu, director adjunt del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC), que disserta sobre el present i futur de l’experimentació animal; Jordi Cortadella, de la Universitat Politècnica de Catalunya, sobre ètica i intel·ligència artificial, i Itziar Lecuona, de l’Observatori de Bioètica de la Universitat de Barcelona, sobre el big data en ciències de la salut.
La segona jornada té un marcat caràcter institucional, amb l’objectiu de reconèixer la tasca i dedicació de tots els membres i el personal que han prestat servei al CERec al llarg de la seva existència. També s’hi presentarà el llibre 30 anys de recerca ètica a la UAB, a càrrec de José Luis Molina, director del Comitè.
En una iniciativa pionera en tot l’estat, el CERec va néixer l’any 1994 amb l’objectiu de garantir el rigor, l'honestedat i la responsabilitat en la recerca duta a terme a la Universitat. «En aquests anys, de manera desinteressada múltiples investigadors i investigadores del campus, així com personal tècnic adscrit, han assessorat més de 6.000 projectes de recerca en la seva vessant ètica, difonent els valors de la bona recerca entre personal en formació i personal sènior al campus, en un diàleg que acaba de començar. En el futur esperem que en diferents nivells les institucions de la recerca catalanes, estatals i europees ens ajudin amb eines d’autoavaluació per fer més sostenible la tasca dels comitès d’ètica en la recerca», assenyala José Luis Molina.
El rector de la Universitat, Javier Lafuente, i la vicerectora de Recerca, Assumpció Malgosa, obriran i clouran l’acte, respectivament.
Més informació: https://webs.uab.cat/aniversari-cerec/