Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

El Claustre debat sobre el desplegament dels Estatuts i les accions de govern per a 2025

19 des. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El Claustre de la UAB es va reunir el 19 de desembre en una sessió ordinària en què, entre altres punts, es va debatre sobre les línies prioritàries d’actuació de l’Equip de Govern per a 2025 i sobre la situació actual del desplegament dels nous Estatuts de la Universitat, aprovats enguany. El rector, Javier Lafuente, va explicar que l’Equip de Govern afronta el «nou mandat amb determinació, responsabilitat i el màxim compromís».

Claustre

Entre les informacions que Lafuente va oferir als claustrals sobre la situació actual de la institució i dels seus projectes, va explicar que s’espera tenir configurats els pressupostos de la Universitat el proper mes de febrer, atès que la Generalitat ha prorrogat també els seus pressupostos, i es va congratular per la posició que ocupa la UAB al sistema universitari, que reflecteixen els resultats assolits als darrers rànquings de Times Higher Education i de QS referents a la qualitat de la recerca i les polítiques de sostenibilitat.

Pel que fa a les informacions que afecten la comunitat universitària, el rector va emfatitzar els objectius de «consolidar una comunitat de qualitat més sòlida i participativa» i de «millorar el benestar de la comunitat», alhora que va incidir en aspectes com ara l’enfortiment de la participació estudiantil. Entre altres qüestions, va indicar que es crearà un consell assessor d’alumni, va reafirmar el compromís per reforçar la plantilla de personal administratiu durant els propers sis anys, va anunciar un pla de simplificació dels processos administratius de la UAB i, quant al personal docent, va assegurar que «s’ha d’establir un nou model de dedicació acadèmica» que s’adapti a la normativa vigent segons la Llei orgànica del sistema universitari (LOSU). Lafuente va explicar també que es treballarà en l’encaix en el sistema educatiu de les microcredencials, que «estan destinades a tenir un paper fonamental», i va marcar l’objectiu d’assolir un «desplegament més efectiu de l’ECIU University» a tota la Universitat.

En el terreny de la recerca i la innovació, entre altres qüestions, el rector va anunciar la creació, en col·laboració amb el Sincrotró ALBA, d’un centre de recerca en una sola salut (one health) que situarà la UAB com a «referent a escala europea, unint en un sol centre els àmbits de salut humana, salut animal i medi ambient». Va apostar també per potenciar les iniciatives de divulgació, com ara el Vagó de la Ciència o la Nit de la Recerca. I l’acció de govern de l’any vinent encetarà una nova política d’espais al campus, així com un procés participatiu per a la remodelació de la plaça Cívica i el disseny del Pla de mobilitat 2026-2031.

Als torns de paraules, en què van intervenir els membres del Claustre, es va incidir de nou en la necessitat d’enfortir les plantilles de personal docent i administratiu i es van tocar altres temes, com el desenvolupament de les darreres eleccions a rector o rectora els reptes als quals farà front la docència els propers anys, com ara l’evolució de la intel·ligència artificial i la planificació d’un nou edifici que allotjarà la Facultat de Psicologia i l’Institut de Neurociències.

Elecció d’un nou Claustre

La secretària general de la UAB, Esther Zapater, va ser l’encarregada de presentar dos punts de l’ordre del dia del Claustre. Pel que fa al desplegament dels nous Estatuts, va explicar que el text està ara en mans de la Generalitat, que ha felicitat la Universitat pel resultat del procés i ha traslladat els Estatuts a totes les conselleries per completar-ne la revisió. La secretària general va exposar una proposta de calendari per adaptar els diferents reglaments de la Universitat que depenen dels Estatuts amb l’objectiu d’ajustar, entre d’altres, el reglament electoral, de manera que es pugui procedir a la renovació del Claustre amb unes eleccions abans que acabi el curs 2024-2025.

Seguidament, Zapater va presentar l’informe anual del Sistema d’Integritat Institucional, que recull les activitats endegades en matèria d’ètica universitària. Zapater es va referir al Canal Ètic (que ha rebut 18 comunicacions aquest 2024), a la tasca que ha dut a terme la Comissió Antifrau i als tres expedients de conflictes d’interès oberts al llarg de l’any, així com als continguts disponibles al web institucional i les accions formatives fetes en matèria d’ètica i integritat. Va anunciar també que s’elaborarà un mapa de riscos al llarg de 2025.

El Claustre va incloure un punt sobre la composició de la Comissió de Seguiment de la Declaració del Claustre sobre la Situació a Gaza, i el vicerector de Relacions Internacionals, Oscar Jané, va recordar els compromisos adquirits mitjançant aquest text i va explicar com s’ha completat la composició d’aquesta comissió, que incorpora membres del personal docent apadrinats per claustrals i, en condició d’observadors, dos representants del col·lectiu Acció per Palestina. Finalment, al torn obert de paraules, el professor Enric Marín es va acomiadar com a moderador del Claustre agraint la tasca del conjunt de claustrals i reivindicant l’esperit del Manifest de Bellaterra, que aviat farà cinquanta anys. Per acabar, el rector Lafuente va desitjar un bon any nou als assistents i que l’any 2025 porti una millora del «finançament del sistema universitari públic» de Catalunya.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Educació de qualitat
  • Aliança pels objectius

Dins de