El Centre de Documentació Europea es trasllada a la Biblioteca de Ciències Socials
El Centre de Documentació Europea (CDE) de la UAB ha traslladat la seva seu del campus nord a la planta 0 de la Biblioteca de Ciències Socials. La nova ubicació, més cèntrica, permetrà donar més visibilitat al centre i aconseguir més sinèrgies amb la comunitat, tal com van indicar els seus responsables i col·laboradors en l’acte d’inauguració de la nova seu el passat dijous 23 de febrer.
El Centre de Documentació Europea té com a objectius el foment de la recerca sobre la UE, la difusió de les seves polítiques i l’atenció de consultes sobre temàtica europea. Duu a terme una tasca destacada en matèria de publicacions i documentació digital. Les noves instal·lacions estan formades per una sala gran amb biblioteca, una sala de reunions i diferents cabines de treball.
La directora del Servei de Biblioteques, Núria Casaldàliga, va iniciar l’acte d’inauguració de les noves instal·lacions el passat dijous 23 de febrer, tot explicant que «la nova ubicació ajudarà a crear més sinèrgies entre el CDE i la comunitat universitària». El centre «torna a la biblioteca on havia estat anteriorment», va indicar.
A continuació hi va intervenir la responsable del CDE, la documentalista Conxi Muñoz, la qual va detallar la tasca que duu a terme el centre, que ha vist com s’anava transformant al llarg dels anys degut a la digitalització. Muñoz va subratllar el paper fonamental que té el CDE de la UAB donat que «és actualment l’únic Centre de Documentació Europea de la província de Barcelona, mentre que a Madrid, per exemple, n’hi ha set en tota la província». La documentalista va fer una crida a tota la comunitat a col·laborar-hi i va oferir-ne les instal·lacions.
La xarxa de Centres de Documentació Europea es va crear, a començament dels anys 1960, per fomentar la recerca i la docència sobre la UE (abans CEE) a les universitats dels estats membres. Amb cada ampliació, es creaven nous Centres de Documentació Europea. El CDE de la UAB va néixer el mateix any que es va signar el Tractat d’Adhesió (1985) i, per tant, va ser una de les primeres universitats de l’Estat espanyol a dotar-se d’un d’aquests centres, ara fa 38 anys.
Josep Maria de Dios, professor de la Facultat de Dret, coordinador del màster d’Integració Europea i director de l’Institut d’Estudis Europeus de la UAB, entitats que col·laboren assíduament amb el CDE, va destacar en la seva intervenció aquest tret pioner del centre dins les universtiats espanyoles. I va afegir que «ens ofereix un suport essencial en la docència, la recerca i la transferència, les tres potes de la universitat». Va mencionar la feina destacada que fa la seva responsable, Conxi Muñoz, així com la de la directora de la Biblioteca de Ciències Socials, Montse Catafal.
Tot seguit hi va intervenir la representant de la Comissió Europea a Barcelona, Laura Rahola, que va lloar la feina duta a terme pel CDE. Finalment la vicerectora d’Innovació, Transferència i Emprenedoria, Rosa María Sebastián, va tancar els parlaments. Va mencionar el paper canviant i significatiu de les biblioteques degut als canvis d’hàbits generats per la tecnologia i com s’hi van adaptant. «En aquestes instal·lacions de la Biblioteca de Ciències Socials, situades al bell mig del campus, creiem que el CDE podrà interactuar encara més amb docents i estudiants.»
Prèviament als parlaments, la inauguració de les noves instal.lacions també va comptar amb la conferència de la professora Ulla Neergaard, de la Universitat de Copenhage, que va oferir la xerrada “The unique legal story of the autonomous territories, Greenland and the Faroe Islands, in the Danish Kingdom and their relationship with the EU”, a la Sala de Juntes de la Facultat de Dret.
FOTOGRAFIES: Àlbum fotogràfic de l'acte de presentació de les noves instal.lacions
PÀGINA WEB: Centre de Documentació Europe
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Pau, justícia i institucions sòlides