Disset TFG de transformació per a la justícia global, distingits amb els Premis Arcadi Oliveres
La UAB va guardonar el dimecres 7 de maig 17 treballs de final de grau (TFG) de transformació per a la justícia global amb els Premis Arcadi Oliveres, que atorga la Fundació Autònoma Solidària (FAS). Es van destacar treballs que analitzaven l’ideari de Martin Luther King, l’hemorràgia en el postpart en persones de pocs recursos, els espais verds urbans i la seva resistència a la sequera, i la influència de referents educatius en l’alumnat migrant.

En l’acte de lliurament dels Premis Arcadi Oliveres, que va tenir lloc a la Sala d’Actes de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia, es van reconèixer 17 treballs del curs 2023-24 de nou facultats diferents de la UAB: cinc de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia, tres de la Facultat de Filosofia i Lletres, dos de la Facultat de Ciències de la Comunicació, dos de la Facultat de Ciències de l’Educació, un de la Facultat de Dret, un de la Facultat de Medicina, un de la Facultat de Veterinària, un de la Facultat de Biociències i un de l’Escola d’Enginyeria.
Aquests premis, convocats per la Fundació Autònoma Solidària (FAS), han arribat enguany a la vuitena edició. Els treballs guardonats analitzen aspectes com la moda circular, la resistència a la sequera, la crisi migratòria, la sostenibilitat en productes cosmètics, els referents educatius en les persones migrants, l’ideari de Martin Luther King en els seus discursos o l’storytelling com a eina d’empoderament, entre d’altres.
L’acte el van presidir la secretària general de la UAB, Esther Zapater; el director de Serveis de Drets Humans, Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, David Llistar, i el director de la FAS, Jordi Prat. A més, van assistir-hi les persones premiades, el professorat que va tutoritzar els treballs i els familiars.
David Llistar va iniciar l’acte afirmant que «l’educació té les eines per revitalitzar la democràcia i els drets humans», i va fer èmfasi en els treballs orientats cap aquesta temàtica solidària i de justícia global. Jordi Prat també va dedicar unes paraules per agrair tant als alumnes que van orientar el seu TFG cap aquesta perspectiva com a l’Ajuntament de Barcelona per la seva col·laboració, i va afegir: «Aquests premis expliquen millor qui som i què fem a la FAS».
Durant l’entrega de premis, cada alumne premiat va pujar a l’escenari a recollir el diploma i tot seguit van fer una breu explicació del seu treball al faristol de la sala. Tots ells van expressar els seus agraïments a les persones que els havien ajudat durant l’elaboració del TFG.
Els quatre millors per àmbit de coneixement
Del total dels 17 TFG, durant l’acte es va anunciar el millor treball de quatre àmbits de coneixement, els quals van ser premiats amb 250 € cadascun.
En l’àmbit de les arts i les humanitats, es va destacar l’alumne del grau en Història Bernat Francesch Itxart pel treball «I Have a Dream. L’ideari de Martin Luther King a través dels seus discursos».
En l’àmbit de les ciències, biociències i tecnologies, es va premiar l’alumne del grau en Gestió de Ciutats Intel·ligents i Sostenibles Rubén Mulas López amb el treball «Els espais verds urbans i la seva resistència a la sequera».
En l’àmbit de la salut, es va ressaltar l’alumna del grau en Medicina Carla León Contreras amb el treball «Stimulation Based Training for Postpartum Hemorrhage Management in a Low Income Setting».
I, finalment, en l’àmbit de les ciències socials i jurídiques, es va distingir l’alumna del grau en Educació Primària Mireia Canut Roca amb el treball «Dibuixant el futur. Influència de referents educatius propers sobre les expectatives de l’alumnat d’origen migrant».
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
Treball digne i creixement econòmic
Salut i benestar
Reducció de les desigualtats
Pau, justícia i institucions sòlides
Igualtat de gènere
Fi de la pobresa
Energia neta i assequible
Educació de qualitat
Consum i producció responsables
Ciutats i comunitats sostenibles
Acció climàtica