Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Desenvolupen píxels fluorescents, una fita clau en la codificació d'informació multidimensional

27 set. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Investigadors de la UAB i de l'ICN2 han desenvolupat un nou sistema de codificació de dades basat en materials luminescents. Una de les imatges utilitzades per il·lustrar aquesta publicació ha estat seleccionada com a portada de la revista Advanced Functional Materials.

Esquema de la codificació de dades

Els investigadors del Departament de Química de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Jaume Ramon Otaegui i Jordi Hernando, conjuntament amb els científics del Grup de Materials Funcionals Nanoestructurats de l'ICN2 Claudio Roscini i Daniel Ruiz-Molina, han desenvolupat un nou sistema de codificació digital i emmagatzematge de dades basat en una combinació de microcàpsules que contenen diferents colorants luminescents i materials de canvi de fase. Aquest treball suposa un avenç important en aquest camp i podria ser clau per al desenvolupament de sistemes d'encriptació complexos per a diferents àrees com la ciberseguretat o la lluita contra la falsificació. Aquest treball ha estat publicat a la revista Advanced Functional Materials.

Com funciona aquesta tecnologia?

En aquest article es presenta una nova estratègia per codificar i emmagatzemar dades digitals de manera eficaç, barata i fàcil de llegir. Els investigadors han creat un sistema de píxels utilitzant microcàpsules que contenen una barreja de colorants fluorescents i materials de canvi de fase (parafines). Aquests materials de canvi de fase són coneguts per la capacitat d'absorbir i emetre calor en resposta a un canvi de temperatura. En aquest treball, els investigadors han explotat la transició de fase d’aquests materials per codificar dades segons els diferents colors d’emissió i la fase de la parafina en resposta a la calor.

Aquests nous píxels són capaços de respondre a canvis de temperatura o voltatge canviant el color de la llum que emeten. Això permet al sistema fer dos tipus d'operacions avançades de codificació de dades: xifratge de dades tridimensionals (3D) i emmagatzematge de dades tetradimensionals (4D). Les tres dimensions estarien determinades per la posició (2D, com als codis QR) i els colors (3D) dels píxels, mentre que la quarta dimensió estaria determinada per la resposta del material a la temperatura. Aquesta tecnologia podria aplicar-se a àrees com la lluita contra la falsificació o l'emmagatzematge de dades d'alta densitat, tot oferint solucions de baix cost, alta eficiència i complexitat.

Disseny de portada

La revista Advanced Functional Materials ha utilitzat una il·lustració de l'article com a una de les portades del darrer número. El disseny ha estat realitzat pels dissenyadors gràfics de l'equip de Màrqueting, Comunicació i Fundraising de l'ICN2

Article de referència

Otaegui, JR; Ruiz-Molina, D; Hernando, J; Roscini, C. (2024). Multidimensional Data Encoding Based on Multicolor Microencapsulated Thermoresponsive Fluorescente Phase Change MaterialsAdvanced Functional Materials.  https://doi.org/10.1002/adfm.202402510.

Dins de