Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Cloenda del projecte europeu de formació d'activistes que promouen l'abandonament de la mutilació genital femenina

19 juny 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El passat dimarts, 18 de juny, el programa Chat Plus - Changing Attitude Plus, va presentar el resultat final de tota la feina feta en el marc d’aquest projecte que s’ha dut a terme al llarg d’aquest curs per promoure l’abandonament de la pràctica de la Mutilació Genital Femenina (MGF) a través de la participació de joves.

Exposició MGF

El projecte CHAT Plus Changing Attitude Plus, és una iniciativa europea que aquí a Catalunya s’ha coorganitzat per la Fundació Autònoma Solidària i la Fundació Wassu, el qual ha implicat joves perquè realitzin accions, campanyes de comunicació, sensibilització i prevenció per promoure l’abandonament de la MGF tant a nivell local com europeu.

La sala d’exposicions va ser l’escenari per celebrar aquesta cloenda. L’acte va ser presentat per Uma Alcaide que va donar pas a la realització d’una taula rodona, la qual va ser moderada per Nogay Ndiaye i en la que hi van participar activistes que s’han implicat en el projecte. Durant les seves intervencions es van posar en comú els aprenentatges adquirits al llarg del projecte, es va parlar de la importància de donar a conèixer i denunciar aquesta pràctica. El debat va servir per fer visible la falta d’informació que hi ha sobre aquest tema i les dificultats que es donen quan es vol parlar-ne segons en quins contextos. Per tant, com a conclusió de les participants, encara hi ha molta feina a fer, d’informar, de donar a conèixer l’impacte que té la pràctica en tantes persones arreu del món i la importància que cadascú individualment pugui aportar el seu gra de sorra en canviar aquesta situació.    

Tot seguit, es va presentar l’exposició del projecte que inclou per una banda imatges de les activitats que s’han elaborat i per una altra les il·lustracions del còmic que han elaborat les joves activistes amb l’acompanyament i les il·lustracions de l’equip de l’Associació La Incòmoda. L’exposició de fotografies plasmen l’acció del projecte en els darreres mesos: les formacions a les joves, accions a peu de carrer, cinefòrums, formacions a aules de secundària, a la universitat i la campanya de comunicació.

El còmic, a través de la història de la Maria i la Binta, il·lustra, dona veu i reflecteix les experiències de milers de dones i noies en el món, a més de recollir les reflexions i aprenentatges adquirits de les joves activistes entorn de la MGF. Aquest còmic és, doncs, una crida per a la conscienciació i l'acció, amb l'esperança de contribuir a un futur lliure de violència i discriminació per a totes les dones i nenes.

L’exposició es pot visitar fins al dimecres, 10 de juliol, a la Sala d’Exposicions de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) (edifici l’Àgora, plaça Cívica). 

Amb aquest acte han quedat concloses les accions previstes del projecte per aquest curs amb el compromís de continuar treballant per promoure l’activisme i la sensibilització sobre la qüestió de la mutilació genital femenina.

Dins de