Un projecte que proposa un material alternatiu al plàstic guanya la 10a edició del Generació d'Idees
19/12/2019
Avançant-se a la normativa europea que el 2021 prohibirà els productes de plàstic d’un sol ús, Cellupack vol desenvolupar un material substitutiu que és biodegradable, soluble en aigua i comestible, que no té gust ni olor. Aquest material permet la fabricació a gran escala i és molt versàtil, es pot utilitzar per construir diferents tipus d’envasos d’un sol ús. També fomenta l’economia circular mitjançant la seva dissolució i posterior regeneració i reutilització, amb un mínim consum d’energia.
L'empresa Carburos Metálicos ja ha manifestat interès pel projecte i s'ha ofert per acollir les proves de validació dels nous productes. Ara, de moment, estan en fase de prototipatge i tindran a la seva disposició la nova xarxa de laboratoris d’innovació del Campus, els UAB Open Labs.
L’equip Cellupack, multidisciplinari i que es va conèixer dins el Programa, està format per un investigador de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM), Michele Dei, una enginyera en Nanotecnologia i doctorand de l’Institut de Ciències dels Materials (ICMAB), Camilla Dore, i una Tecnòloga d’Aliments, Elena Jacas.
Per elegir el millor projecte s’ha comptat amb un jurat format per la cap del Servei d'Innovació Agroalimentària del Departament d’Agricultura, Maria Josep Ribot; el coordinador d’R+D+Ii de la Federació Catalana de Cooperatives Agràries de Catalunya, Màrius Simon; el director de projectes d’alimentació del Grup Carinsa, Alfons Perote; el catedràtic del departament de Ciència Animal i dels Aliments, Buenaventura Guarnis, i la gestora de Projectes d'R+D+I d'ACCIÓ, Cristina Peña.
El Programa Generació d'Idees vol crear sinergies entre personal investigador, entitats i empreses. Aquesta 10a edició, que ha estat patrocinada pel Consell Social de la UAB, el Barcelona Sincrotró Park i l’empresa Andrés Pintaluba; també s’ha emmarcat dins el projecte europeu Higher.