Treuen a la llum un espai ritual dedicat al déu Horus al port grecoromà de Berenike

31/10/2019
Els membres del "Sikait Project" van dur a terme la segona campanya d’excavacions, a principis d’aquest any, a un gran complex constructiu, anomenat “Northern Complex”, situat al nord de Berenike, ciutat que en època romana es trobava a la costa del Mar Roig. Aquest complex va ser identificat mitjançant prospecció geofísica i ja es va començar a excavar des de fa uns anys. Les seves dimensions i entitat feien pensar en la possibilitat d'estar davant d'un espai de certa rellevància en el conjunt de la ciutat, amb funcions administratives o comercials. Per això, es van dur a terme tres sondejos a la zona central de l'edifici, en un punt que potser podia identificar-se amb un espai d'emmagatzematge.
Finalment, però, l'excavació feta enguany pels membres del “Sikait Project” va permetre documentar una àrea de tipus cultual amb un llarg corredor, que es dirigia a un petit àmbit quadrangular amb un altar petri a la zona central. Les troballes realitzades, com nombroses deposicions rituals d'ocells, tant al voltant com dins de l'altar (incloent diversos falcons), una petita estàtua cúbica, un arpó votiu o una estela perfectament preservada amb motius de tradició faraònica, fan vincular, de manera preliminar, aquest altar amb un culte dedicat a un déu falcó o al propi déu Horus.
“Es tracta d'una troballa excepcional, no només perquè permet reorientar la interpretació d'aquest espai dins del "Northern Complex", sinó també, i especialment, perquè documenta aquest tipus de cultes en una cronologia molt tardana (s. IV-VI dC)”, explica Joan Oller, director del “Sikait Project” i investigador del Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana. “Tot i que a les fonts literàries es coneix algun exemple d'aquest culte associat al déu falcó en aquest període i per aquesta zona fronterera de l'Egipte romà tardà, arqueològicament no existeixen pràcticament evidències ben documentades del mateix”.
La singularitat del descobriment permet avançar en el coneixement de les pràctiques religioses de la població que habitava aquesta zona al final del període romà. Les fonts identifiquen aquesta població amb els blemis, grups nòmades que a partir del segle III i IV dC van començar a pressionar la frontera romana i a exercir un domini més o menys directe d'aquesta zona del Desert Oriental, controlant, per exemple, les mines de maragdes i exercint, probablement, certa influència sobre el port de Berenike.
La descoberta de l’espai ritual s’ha donat a conèixer en el marc del II Seminari d’Egipte Romà, esdeveniment organitzat al Museu Egipci de Barcelona des de l’àrea d’Història Antiga del Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana i finançat pel deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres. Els treballs arqueològics han estat finançats per la Fundación Palarq.
El “Sikait Project” es centra en l'estudi de la zona del Parc Nacional de Wadi Gemal (Desert Oriental d'Egipte) en època romana, amb especial interès en l'anàlisi de la producció i comercialització de maragdes en l'Egipte romà. En la segona campanya d’excavacions, però, per raons burocràtiques, es va haver d’integrar a la missió conjunta de la Universitat de Delaware i del Polish Centre of Mediterranean Archaeology de la University of Warsaw, en col·laboració amb el Ministeri d'Antiguitats egipci, al port grecoromà de Berenike, on s’ha fet la troballa ara difosa.