Sala de premsa Premsa i mitjans

Projecte Gat Moix: Vila Universitària i els gats, una relació que ve de lluny

Gat Moix
Els gats són una institució a Vila Universitària. I el Projecte Gat Moix, que es nodreix de vilatans i vilatanes estudiants de veterinària, es responsabilitza de que estiguin sans i de controlar la colònia. En Juanjo López, que gestiona enguany Gat Moix, ens en parla.

30/10/2018

  • Quan i com vares saber que volies dedicar-te a la salut dels animals i estudiar veterinària?
La veritat és que mentiria si digués que estudiar veterinària era la meva primera opció quant a les meves pretensions tant universitàries com professionals. De fet, abans de la preinscripció a la universitat mai m'ho havia plantejat.
La meva intenció sempre havia estat estudiar biologia, ja que m'apassionaven molts aspectes del món animal, més enllà de l'àmbit estrictament sanitari. No obstant això, sempre m'havia cridat la medicina i era una opció que també barrejava entre les meves preferències. A l'hora de triar, després de realitzar la prova de selectivitat, se'm van obrir els ulls i em vaig adonar de com la medicina veterinària podia ser l'alternativa que combinés de forma òptima tots dos interessos.

  • En quin camp et voldries especialitzar?
Respecte a l'especialització, encara no ho tinc gens clar. Tots els àmbits m'atreuen, encara que alguns, com els anomenats “animals de producció” o el sector alimentari, em generen un menor interès. Pot ser, fins i tot, que acabi treballant en un laboratori o dins del món de la docència. Qui ho sap!

  • Explica'ns com i per què et vas vincular al Projecte Gat Moix.
Primer de tot, la meva passió pels animals és més que obvia i evident: a quin veterinari no li agraden els animals, si són gran part de la seva vida? Paral·lelament, tot i que aquest és el meu quart any consecutiu vivint en la Vila, no vaig assabentar-me de l'existència del projecte fins l'any passat. Casualment, els encarregats del projecte eren companys meus, estudiants de veterinària, que ja deixaven la Vila aquell any i em van oferir agafar les regnes de Gat Moix. Com a fan incondicional dels gats que em considero, no ho vaig dubtar, i vaig decidir assumir-ho.

  • Quins són les teves funcions dins del projecte Gat Moix?
Les meves funcions són principalment tres. Primerament, assegurar una administració regular de pinso per garantir la correcta nutrició i benestar dels integrants de la colònia. D'altra banda, realitzar un control i seguiment higiènic-sanitari de cadascun dels individus identificats. I, finalment, regular la grandària i, per tant, mantenir l'estabilitat de la colònia mitjançant campanyes d'esterilització tant de mascles com de femelles per mitjà de la seva captura i posterior trasllat a l'Hospital Clínic Veterinari, situat dins del campus de la UAB.

  • A l'hora de tenir cura d'ells, trobes col·laboració entre els teus companys/es residents i de les persones que treballen en locals situats a Vila?
Sí. Es fan, dues vegades l'any i a l'inici de cada semestre, unes reunions informatives en les quals s'exposen la funció i les finalitats del projecte, amb l'objectiu també de captar gent interessada a contribuir en la consecució satisfactòria de les esmentades finalitats. Així, actualment, compto amb un grup de voluntaris, residents de la Vila, que m'ajuden a realitzar les tasques d'alimentació de forma regular i organitzada. També contribueixen a tenir localitzats els individus i a la ràpida notificació de qualsevol anomalia relacionada amb ells.

  • Aquest estiu, amb les obres que s'han dut a terme a Vila, hi ha hagut incidents amb alguns gats i han hagut de ser ingressats. Com creus que es podrien evitar o minimitzar?
Crec que una bona opció seria la de fer algun tipus de xerrada informativa i de conscienciació destinada a tots els obrers i treballadors implicats en la realització d'aquestes obres. En la majoria de casos, són la desinformació i el desconeixement els factors que fomenten aquest tipus de desgràcies.

  • Com treballes amb l'Hospital Clínic Veterinari davant un problema de salut d'un gat de Vila?
La relació entre el Projecte Gat Moix i l'HCV s'estableix a través de l'associació Gats Campus, la qual actua com a nexe d'unió entre tots dos. Es l'encarregada de comunicar-se amb l'hospital i, més important encara, la que assumeix els costos del tractament i estada dels individus. Nosaltres ens responsabilitzem de que quan un gat sigui albirat presentant, de forma notòria, algun tipus de patologia o problema de salut, aquest sigui capturat el més urgentment possible i traslladat a l'hospital. Posteriorment a la seva sortida, valorem si el seu estat li permet ser retornat a la colònia o si, per contra, ha deixat de ser un individu autosuficient; en aquest cas es buscaria una persona interessada en la seva adopció.

  • Què creus que caldria millorar a l'entorn de Vila per fer-la encara més agradable i adequada per als gats que hi viuen?
En línies generals, crec que la Vila ofereix un entorn adequat i un bon ambient per als gats salvatges que constitueixen la colònia. Per posar algun retret, sí que trobo a faltar la disposició de petits cubicles, a manera d'enriquiment ambiental, en els quals aquests poguessin sentir-se protegits o aixoplugar-se en situacions de fred i altres condicions climatològiques adverses. D'altra banda, tampoc estaria de més conscienciar de forma més activa a tots els habitants de la Vila del nostre compromís global amb el seu benestar, ja que, al cap i a la fi, tenen tant dret a viure aquí de forma còmoda i confortable com nosaltres.