Sala de premsa Premsa i mitjans

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

energia
istockphoto/Milos-Muller
Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables. Amb l'ús d'energies renovables previst, les societats disposarien d'entre un 24 i 31% menys d'energia neta per càpita.

04/05/2018

La transició a una societat d'energia baixa en carboni requerirà una major quantitat de recursos renovables del que es pensava si es volen mantenir els actuals nivells de consum d'energia per càpita i els estils de vida. Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi dut a terme pels investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), Lewis King i Jeroen van den Bergh, publicat recentment a la revista Nature Energy.

Després de l'Acord de París 2015, s'han presentat diversos escenaris de transició energètica global. Si bé aquests tendeixen a analitzar-se en termes d'energia bruta, els investigadors consideren que per calcular les necessitats d'energia cal distingir entre energia bruta (energia total generada) i energia neta (l'energia generada menys l'energia invertida per produir-la). Especialment rellevant és el concepte de 'Retorn de la Inversió en Energia' (EROI) que fa referència a la quantitat d'energia útil produïda per cada unitat d'energia invertida en el procés d'obtenció d'aquesta energia. Com més baix sigui el EROI d'una font d'energia, més energia d'entrada es requereix per produir l'energia de sortida, el que resulta en una menor energia neta disponible per al consum. Segons precisen els autors, el carbó i la hidroelectricitat tenen EROI alts; l'energia nuclear, el petroli i el gas, un EROI mig, i l'energia solar i eòlica un EROI de mig a baix.

El nivell mitjà de EROI de l'energia és important per a les economies, el benestar i els estils de vida de la societat. Un cop satisfetes les necessitats d'energia per al consum bàsic com aliments i aigua, les economies amb una energia de EROI baix disposarien de menys de la meitat d'energia neta que les de EROI alt i, per tant, podrien destinar menys energia al consum i la producció de béns i serveis "no essencials". Això tindria implicacions significatives en els estils de vida de la societat i limitaria la seva capacitat d'invertir energia per aconseguir un creixement econòmic futur.

Per això, davant d'un escenari futur basat en les energies renovables (i de EROI més baix), els investigadors indiquen que és probable que l'energia neta per càpita disminueixi entre un 24% i un 31% respecte als nivells de 2014, a menys que es realitzin inversions substancials en eficiència energètica.

"Per mantenir l'energia neta per càpita en els nivells actuals, les fonts d'energia renovable haurien de créixer a una taxa dues o tres vegades major a la de les projeccions actuals", explica King. Els resultats indiquen també una priorització en l'eliminació gradual dels combustibles fòssils, és a dir, primer el carbó, després el petroli i finalment el gas. Això es podria aconseguir mitjançant la implementació del preu de carboni, el que dissuadiria l'ús de carbó més que el petroli, i el petroli més que el gas.

Per millorar els estils de vida, els països amb baix EROI tenen tres opcions: augmentar la producció bruta d'energia, millorar l'eficiència energètica en producció i consum de béns i serveis, o millorar el EROI mitjana considerablement a través de millores tecnològiques i d'inversió en fonts d'energia amb major EROI. "El desafiament d'una transició ràpida cap a una energia baixa en carboni és per tant doble: mantenir-se dins del "pressupost de carboni" associat als objectius de canvi climàtic acordats (escalfament global per sota dels 2º C) mentre es continua generant la energia neta necessària per a una societat global ", comenta van den Bergh.

King i van den Bergh han desenvolupat un model EROI dinàmic per analitzar l'energia neta subministrada a la societat, considerant tant els costos operatius (de manteniment) com els d'inversió. Així mateix, proposen la creació d'un indicador de "Rendiment Energètic sobre el Carboni" (EROC), una mesura de l'energia neta per tona de CO2 (tCO2), per ajudar a maximitzar l'energia neta potencial del pressupost de carboni consistent en l'objectiu de 2º C. Això permetria la comparació del rendiment de diferents fonts d'energia sota la restricció de l'objectiu climàtic. Segons aquest nou indicador EROC, el petroli d'esquist i les sorres de quitrà són una molt mala elecció en termes de riscos climàtics, mentre que el gas natural amb CAC (captura i emmagatzematge de carboni) obté millors resultats, molt millor que el carbó amb CAC, i rendeix més de 10 vegades millor que el petroli d'esquist i les sorres de quitrà.