Sala de premsa

La Fundació participa en una jornada sobre atenció integrada per a les persones grans

Jornada ICOPE

El 20 de gener, en el marc de les sessions tècniques del Consorci de Salut i Social de Catalunya, va tenir lloc una jornada amb la participació del director, Antoni Salvà, com a moderador, i del responsable de projectes d'intervenció social, Sergi Blancafort.

04/02/2022

L'objectiu del Manual d'Atenció Integrada per a les Persones Grans (ICOPE) de l'OMS és contribuir a mantenir les seves capacitats funcionals: mobilitat, cognició, vitalitat i nutrició, benestar psicològic, visió i oïda.

La jornada, amb el títol "El nou enfocament d'atenció integrada per a les persones grans (ICOPE) de l'Organització Mundial de la Salut: Només vi vell en bots nous?", va tenir com a context els documents que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha presentat en els darrers anys sobre envelliment i salut, en els què es fa un plantejament per a l’atenció integrada de les persones grans (“Integrated Care of Older People” –ICOPE-), prioritzant el manteniment de la funció com a principal objectiu de salut per a les persones grans. Els diferents ponents de la sessió online van aportar les seves propostes i estudis entorn a aquesta estratègia. 

Jordi Amblàsmembre del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat (PPAC) del Departament de Salut, va presentar el model d’atenció integrada que proposa la Generalitat de Catalunya. Va destacar en la seva intervenció la proposta de creació d’una agència d’atenció sociosanitària que ha de permetre desenvolupar prioritàriament un pla per a l’atenció domiciliària, i per a l’atenció en les residències de persones grans amb necessitats complexes d’atenció, tant per dependència com per malalties cròniques. 

Per la seva banda, Jordi Serranofundador i CEO de l'empresa Universal Doctor, va exposar les solucions tecnològiques posades en funcionament en el camp de la salut per la companyia que lidera, en particular l’app ICOPE de la OMS, que permet fer el cribratge de dèficits dels diferents dominis de la capacitat intrínseca, definida com la combinació de totes les capacitats físiques i mentals d'una persona i inclou la seva capacitat de caminar, pensar, veure, sentir i recordar. 

Sobre aquesta mateixa eina digital de la OMS, la cap del Servei d'Envelliment i Salut del Servei Andorrà d'Assistència Sanitària, Eva Heras, va presentar dades extretes de l’estudi que el Govern d’Andorra està elaborant per la seva validació.

Finalment, Sergi Blancafort va explicar els diferents estudis que s’estan duent a terme des de la Fundació Salut i Envelliment UAB en el marc de la participació en el projecte APTITUDE sobre la prevenció de la dependència en persones grans i la col·laboració de la Fundació amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya en la seva estratègia d’atenció integrada a les persones grans. Així mateix, va oferir dades sobre l’estudi VIMCI (Validació de l’instrument ICOPE per a la mesura de la capacitat intrínseca en persones grans en l’atenció primària), i sobre el desenvolupament, i primer pilotatge, d’una intervenció grupal multi-domini anomenada AMICOPE (Aptitude Multicomponent Intervention in the Community for Frail Older People ), per tal de millorar el benestar i la qualitat de vida de les persones grans que tenen ja algun dèficit en algun dels dominis de la capacitat intrínseca com ara la mobilitat, la cognició i la nutrició, o en l’àmbit psicosocial.

Vídeo íntegre de la sessió.

 

Les Sessions Tècniques del Consorci de Salut i Social de Catalunya

Seminaris mensuals sobre temes d’interès per al desenvolupament dels sistemes de salut i d’atenció a la dependència, abastant àrees de polítiques i gestió de serveis. En aquestes sessions s’analitzen aspectes tècnics i projectes de l’actualitat sanitària i social. A més de l'atenció a les persones grans, en els propers mesos s'abordaran temes com ara l'eutanàsia, les cures de llarga durada i altres assumptes relacionats.

Consulteu-ne la programació.