Sala de premsa Premsa i mitjans

Islamolatina presenta un projecte de recerca i el llibre 'Mahomet l'Européen'

Islamolatina presenta un projecte de recerca i el llibre 'Mahomet l'Européen'
L'investigador nord-americà John Tolan visitarà la UAB el proper 28 de gener per presentar un llibre i una recerca internacional on participa el grup Islamolatina de la UAB sobre el paper de l'Alcorà a la història religiosa i cultural de l'Europa de l'edat mitjana i inicis de la moderna.

17/01/2019

El 28 de gener, el grup Islamolatina organitza un seminari a la Facultat de Filosofia i Lletres en què John Tolan, professor de la Universitat de Nantes (França), presentarà el seu llibre Mahomet l'européen: Histoire des représentations du Prophète en Occident (Albin Michel) i el projecte de recerca 2018 Synergy Grant "European Qur'an" (EuQu), en què participa Islamolatina de la UAB. Tindrà lloc a les 11,30 h, a la sala de juntes. El seminari serà moderat pel professor José Martínez Gázquez i tindrà lloc a les 11,30 h, a la sala de juntes.

Al llibre de Tolan, es tracta sobre les representacions de Mahoma a la cultura europea des de l'edat mitjana, representacions que reflecteixen tant els temors cristalitzats al si del cristianisme com la fascinació que inspira la figura del profeta a autors com Goethe o Lamartine, i a personalitats com Napoléon Bonaparte.

Pel que fa al projecte de recerca, l'estudi es centra en el paper del llibre sagrat de l'islam a la història intel·lectual, religiosa i cultural de l'Europa de l'edat mitjana i inicis de la moderna. Els investigadors indaguen com l'Alcorà va ser traduït, interpretat, adaptat i utilitzat en aquell context, així com la influència que ha tingut a la cultura europea. A més d'Islamolatina, hi participen altres grups del CSIC, la Università di Napoli L'Orientale (Itàlia) i la Universitat de Kent (Regne Unit).

Islamolatina centra la seva atenció en la percepció de l'Islam a l'Europa llatina. Estudia textos llatins que permeten analitzar la percepció de l'Islam i les relacions mantingudes per l'Europa cristiana medieval amb els musulmans, especialment a la Península Ibèrica. El grup està format per especialistes en filologia llatina i àrab.

Més informació: Islamolatina